Modern dünyanın sunduğu imkanlar avantajlara kadar dezavantajlara kadar beraberinde getirdi. Özellikle pademi ile beraber günlük rutinimiz halin gelen 'online eğitim' bu avantajlardan sadece biri... Pandeminin hayatımıza girmesi ile birlikte okullar tatil edildi ve bütün eğitim kademelerinde online eğitime geçildi. Her ne kadar okul sıralarında,okul bahçelerinde olmasa da eğitimin uzaktan da olsa devam ediyor olması şüphesiz teknolojinin bize sunduğu bir imkan. Bununla birlikte bu durum okul çağı çocuklarının bilgisayar ve akıllı telefonla geçirdiği zamanı artırmış oldu hatta ebeveynler çocuklarının online ders takibi için teknoloji kullanımını teşvik ve takip eder oldular.
Online eğitim için çocuklarını takip eden ebeveynlerin sorumluluğu da işte tam bu noktada başlıyor. Zira çocuklarımızın ders saatleri dışında dijitalden uzak nitelikli ve verimli zaman geçirebilmeleri için ailelere büyük iş düşüyor. İş yoğunluğunu ve stresi akşam eve geldiğimizde sakinlik ve kendi ile başbaşa kalmak istiyor da olsa; çocuklarla vakit geçirip, onları, bilgisayar, Tv ve telefon kıskacından kurtarmak da gündüz yaptığımız işten daha az önemli değil. Çünkü artan dijital temas çocuk ve gençlerimizde :
-Dikkat problemleri,
-Kemik gelişimi bozuklukları,
-obezite gibi problemleri beraberinde getiriyor. İşte bu nokta da çocuklarımızla ailecek daha fazla ve daha keyifli vakit geçirmek için alternatifler getirmemiz gerekiyor.
Akşamları ya da günün en uygun saatinde ailecek kitap okumak çok faydalı bir aile etkinliği olacaktır. Çünkü çocuklar ailelerini rol modeli olarak alırlar. Kitap okuyan anne ve baba zamanı doğru kullanma adına isabetli bir tavır olduğu kadar, doğru bir modeldir de aynı zamanda... Yine uygun bir saatte veya haftada bir hayal kurma saati yapalım çoçuklarımızla. Çünkü başarılı insanların zihin modelleri üzerinde yapılan çalışmalar ortaya koymuştur ki; başarılı insanlar çocukluk hayallerinin peşinden giden insanlardır. Ayrıca hayal etmediğimiz bir şeyi gerçekleştirme şansınız hiç yok. Beynin fotoğraflarla çalıştığını, hayal ile gerçeği ayırt edemediğinde düşünürsek; her hayal beyine gönderilen bir fotoğraftır. Ve bilinçaltımız o hayalleri gerçeğe dönüştürmek için organize olmaya başlar.
Ailecek oynayacağımız eski ve yeni oyun da hem eğlenceli zaman geçirmemizi hem de çocuklarımızın görsel, duygusal zekalarının gelişmesini sağlayacaktır. İnternet oyunlarının bu kadar yaygın olduğu günümüzde çocuklarımızın tabu, kızma birader, sessiz sinema, puzzle oynamaya gerçekten ihtiyaçları var. İlk etapta mutlaka direnç göstereceklerdir bu bizi amacımızdan ve hedefimizden uzaklaştırılmamalı. Her güne dair atılacak ufak ufak eylem adımlarının zamanla büyük farkındalıklara dönüştüğünü keyifle deneyimliyor olacaksınız.
Dijital bağımlılık sadece çocuklarımız için değil büyükler içinde bir tehdit.Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre coronavirus sürecinde dijital bağımlılık arttı. Fiziksel temassızlık dijital teması arttırdı. Evde sıkılma, bunalma, sosyal izolasyonun getirdiği olumsuzluklarla birlikte türk insanı gün içinde kişi başı 5 saat 57 dakika dijital mecralarda dolaşıyor. Özellikle kadınlar dijital dünyanın göz hapsinde...
Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı Profesör Dr.Tuncay Dilci'ye göre ise 'dijital bağımlılık çocuklarda mı ailelerde mi fazla' sorusunun ilginç bir cevabı var: Birbirine yakın. Çünkü çocuklar anne-babayı rol model ediniyor.
Emekli bir PDR uzmanı çok değerli bir büyüğümün ifadesiyle 'çocuklarımız dudak izlerimizi değil, ayak izlerimizi takip eder.' Lütfen doğru ayak izleri bırakıp, doğru rol model olalım....
Kalın sağlıcakla......
Eğitim ve Yaşam Koçu Hafize Bilgin