Hedef Belirlerken 7 Püf Nokta
Hedef, olduğunuz noktadan daha iyi noktaya ulaşmak için atılan adımın, adıdır.
Hedef, olduğunuz noktadan daha iyi noktaya ulaşmak için atılan adımın, adıdır. Hangi yaşta, hangi işi yapıyorsanız yapın, ister ilişki anlamında, ister kariyer anlamında, ister liderlik, ister kişisel gelişiminiz anlamında olsun, yeni bir hareket için bir hedefiniz olmalı. Hedefler kişiyi motive ederken, aynı zamanda olduğu konumdan daha iyi konuma ulaşmayı; somut adımlar atmak için harekete geçmeyi sağlar. Rotası belli olmayan gemiye, hiçbir rüzgâr yardım edemez
Hedef belirlerken belli kriterleri göz önünde tutarak hedef oluşturmak, hedefinizi daha etkin, daha ulaşılabilir hale getirir. Hedefiniz çok zengin olacağım, mutlu olacağım, başarılı olacağım gibi ifadelerden ziyade, somut olarak belirlemek, hedefe gitmeyi kolaylaştırır. Hedefiniz somut olsun.
Hedefiniz, yeteneklerinize uygun mu elinizde ki kaynaklar yeterli mi bunları göz önünde bulundurmak gerekir. Ses yeteneği iyi olmayan birinin, ünlü bir ses sanatçısı olmayı hedefe koyuyor olması, hedefi ulaşılamaz hale getirebilir. Bilgi beceri, yetenek ve eldeki kaynakların bilincinde olarak hedef belirliyor olmak, hedefi daha ulaşılabilir hale getirir. Kısacası hedefiniz ulaşılabilir olsun.
Hedefinizin faydalı olup olmadığına dikkat edin, ulaştığınız hedef size fayda sağlar mı? Sizin gelişim, değişim dönüşüm sürecinize katkı sağlar mı? Hedefinizin faydası, ekonomik fayda, duygusal fayda, kişisel bütünsel fayda ya da sizin ulaşmak istediğiniz görmek istediğiniz faydayı sağlar mı? Hedefiniz faydalı olsun.
Hedefinizi hayata siz geçirmelisiniz. Yani ‘Oğlum Tıp Fakültesini kazansın istiyorum.’ gibi bir hedef sizin hedefiniz olamaz. Bu nokta da ‘Oğluma matematikten özel ders aldırmak istiyorum, daha fazla kazanmalıyım.’ sizin hedefleriniz arasında olabilir. Eylemi sizin gerçekleştirecek olmanız, hedefinizi sizin yapar. Hedefinizi gerçekleştirecek kişi sizsiniz.
Hedefinizin olumlu olması, süreci hızlandırır ve hedefe yürürken daha istekli olmanızı sağlar. Olumlu düşünce vücuttaki seratonin değerini yükseltirken, hedeflerinize yürümeyi de kolaylaştırır. Hayattaki sıkıntıları aşmada bir yandan olumlamaları kullanırız. Bir yandan da dualarla aynı güzel istekleri Yaratıcıdan sürekli ısrarla isteriz. Olumlu tekrarların hayatımıza katkısını göz önüne aldığımızda, hedeflerin de olumlu olması gerekir. Hedefleriniz olumlu olsun.
Allah’ cc kuranda çok az şeye yemin etmiştir. Bunlardan biri de Kur’an da Asr süresinin ilk ayetinde ‘ Asra yemin olsun ki’ diye geçer. Az olan şeylerin kıymeti, hepimizce bilinen bir gerçektir. Allah’ cc burada zamana yemin etmesi, onun ne kadar kıymetli olduğuna ve onu önemsemek gerektiğine işaret etmiştir. Ömrün zamandan ibaret olduğunu düşünürsek, belirlenen hedeflerin zamanını belirleyerek oluşturmak, hedeflere hızla ulaşmayı ve zamandan tasarruf etmeyi sağlar. Aynı zamanda hedefe ulaşmak için kişi kendine taahhütte bulunmuş olur. Hedeflerin muhakkak belli bir zamanı olmalı.
Zihin hayalle gerçeği ayırt edemez, o nedenle geçmişte olumlu yaşadıklarınızı anlatırken gülebilir, olumsuzları anlatırken de ağlayabilirsiniz. Hedeflerinizi oluştururken, o ana ulaşmışsınız, yaşıyormuşsunuz gibi imgelemeli; hedefe ulaşıyorum, yapıyorum ifadesini kullanmalı. Hedefleri şimdiki zaman kipini kullanarak oluşturmalı.
Zihin, temiz kâğıtlara, özenle yazılan yazıları sever. O nedenle en az on hedefinizi temiz bir kâğıda, bu yedi kuralı kullanarak yazın. Bu kıymetli kâğıdı daha sonra elinize geçecek şekilde, bir kitap arasına, bir çekmeceye bırakın. Samimiyetle inanarak belki de dua niyetine geçecek bu taahhütlerin gerçekleşmesi için bilinçaltı size hizmet etmeye devam edecek; Rabbim yolunuzu açmak için gerekli fırsatları ve kaynakları karşınıza çıkaracaktır. Hedefinize giden yolu azimle, sabırla, illa inanarak adımlamaya devam edin.
En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!