Vesvese Sözlüğü 14- İmtihanı Veren Kimdir? Getiren Kimdir? Getirene Değil Verene Mi Sığınmalıyız?

İnsan hayat yolculuğunda türlü sıkıntı ve dert yaşar. Sıkıntı ve dertleri imtihan yapan onlara yaklaşım biçimidir. Kul, sıkıntıların Allah’tan geldiğini bilip O(c.c)’na sığınıp tevekkül mü edecek, yoksa  Allah’a, şeytanın kışkırtmasıyla isyan mı edecek?

Vesvese Sözlüğü 14- İmtihanı Veren Kimdir? Getiren Kimdir? Getirene Değil Verene Mi Sığınmalıyız?

İmtihanı veren Allah, getiren şeytandır. Bu ne demektir? İnsan hayat yolculuğunda türlü sıkıntı ve dert yaşar. Sıkıntı ve dertleri imtihan yapan onlara yaklaşım biçimidir. Kul, sıkıntıların Allah’tan geldiğini bilip O(c.c)’na sığınıp tevekkül mü edecek, yoksa  Allah’a, şeytanın kışkırtmasıyla isyan mı edecek? Şeytan şu tarz vesveselerle, dert ve kederle köşeye sıkışmış insanı daha da çıkmaza sokar:

 

 “Hep de senin başına gelir bu sıkıntılar! Elalem keyfinde, sen sürekli dertlerle boğuşuyorsun! Allah’a yakın olmaya çalıştıkça O, sana daha çok dert veriyor. Sence de bu işte bir tuhaflık yok mu? Demek ki bazı şeyleri esnetmek gerek. Boşver namazı, zekatı, hakkı, hukuku. Boşverenler hayatını yaşıyor. Demek ki çözüm bu. Aşırıya kaçma…” Kulu saptırmak için şeytandan gelen her bir fısıltı imtihan aracıdır. Dert ve sıkıntılar bir imtihandır, şeytanın her bir okuna göğüs germek de ayrı bir imtihandır. Derdi veren de, dermanını verecek olan da yine Allah (c.c)’dur. Dert ve sıkıntılardan da, dert ve sıkıntıları musibetmiş gibi göstermeye çalışan şeytandan da Allah’a sığınmak gerekir. Yüce Allah, Peygamberleri de  sıkıntı ve dertlerle imtihan etmiştir. Eyyüb Peygamber malı ve evlatları çok olan bir kimseydi. Malı doğal afetlerle, evlatları düşman kavimlerce telef edilmişti. Kendisi de ağır bir hastalığa yakalandı. Öyle bir hastalıktı ki, yarasından kurtlar çıkıyordu. Sabır ve tevekkül kahramanı Eyyüp Peygamber yaşadığı onca sıkıntıya rağmen Allah’a hamd edip secde ediyordu. Yüce Allah sıkıntı ve dert zamanında kullarından bu tutumu bekliyor. Kur’an-ı Kerim’de Eyyüp Peygamberi kendinden sonra gelenlere örnek gösteriyor:Eyyûb’u da an! Hani rabbine, ‘Başıma bu dert geldi. Ama sen merhametlilerin en üstünüsün’ diye niyaz etmişti. Bunun üzerine biz, tarafımızdan bir rahmet ve kulluk edenler için anılacak bir örnek olmak üzere onun duasını kabul ettik; kendisinde dert ve sıkıntı olarak ne varsa giderdik; ona aile efradını, ayrıca bunlarla birlikte bir mislini daha verdik.” (Enbiya Suresi 83-84)

 

Ayrıca insanın neye zafiyeti varsa imtihanı oradan gelir. Mal, mülk, makam, mevki, evlatlar... İnsanın övünme noktalarıdır. “Derdi dünya olanın dünya kadar derdi olur.” der Yunus Emre. Kişinin derdi dünyalık şeyler olduğunda istediğini elde edemez, elde etse de onunla imtihanı hiç bitmez. Yüce Allah’ın içimizde varettiği enerjiyi yanlış şeylere harcarsak ömrümüz ziyan olur gider. Enerjimizi doğru şeyler için kullandığımızda ise işlerimiz hak katından desteklenir, çok daha iyi bir hal alır.

 

 

 

 

YAZAR: SÜMEYYE DÖNGEL

Yazar'ın diğer yazılarına ulaşmak için

https://nefes21.com/profil/dongelsumeyye

Yazar'ın sosyal medya hesabı

https://instagram.com/sumeyye_dongel?igshid=1s0zhocwzqv74

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!