Geçmişin Gölgeleri Bölüm 20

Almanya'da çalışıp, para biriktirip, Türkiye’ye yatırım yapmak ve geri dönme hayalleri yerine günümüzde Almanya'da eğitim ve işyerleri kurma ve işçiliğin yerini okumak ve meslek sahibi olmak. Vasıfsız işçiliğin yerine meslekli ve okumuş avukat, mühendis, doktor ve politikacılar ve diğerleri bir bir almaya başladı.

Geçmişin Gölgeleri                                                                         Bölüm 20
Geçmişin Gölgeleri                                                                         Bölüm 20
Geçmişin Gölgeleri                                                                         Bölüm 20

                                                              Geçmişin Gölgeleri

                                                                       Bölüm 20
Almanya'da çalışıp, para biriktirip, Türkiye’ye yatırım yapmak ve geri dönme hayalleri yerine günümüzde Almanya'da eğitim ve işyerleri kurma ve işçiliğin yerini okumak ve meslek sahibi olmak.
Vasıfsız işçiliğin yerine meslekli ve okumuş avukat, mühendis, doktor ve politikacılar ve diğerleri bir bir almaya başladı.
İki bin yılının ocak ayında güvenlikçi olarak başladığım meslek hayatımda Münih ve çevresinde Almanlardan eğitimde çok geri olduğumuzun farkına vardım. Sonuçta yatırımımızı Türkiye'ye yapıyorduk. Nasılsa geri dönecektik. Eğitim ve meslek için ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. 1998 yılından beri Sabah gazetesinde gözlemci muhabirdim. Daha aktif  gazetecilik yapabilmem için 2000 yılı ağustos ayında güncel Sabah gazetesi temsilcileriyle Münih’te  görüşme yaptım ve aynı zamanda yerel gazete Merhaba'nında Freising - Landshut ve çevresi temsilciliğine soyundum. Amacım Almanya’nın Baden Württemberg eyaletinde olduğu gibi eğitimli, okumuş ve politikacı gençlerimizin çoğalmasıydı.
Baden Württemberg eyaleti gerçekten örnek teşkil ediyordu.
Ben, de hobi olarak başladığım gazeteciliğe iki hafta'da bir gidiş geliş 200 kilometre Sabah Münih merkezine gidiyordum. Bilgi alışverişinde bulunduktan sonra yerel Merhaba gazetesini arabamla alıp, Neufahrn, Freising, Moosburg, Vilsbiburg ve Landshut şehrin de cami, dernek, lokal, market ne varsa gazeteleri bilgilenmeleri için bırakıyor ve haberlik bir durum olunca haber yapıyordum. Özellikle eğitim, spor ve işyerlerinin haberlerini yapıp, vatandaşlarımızı bilgilendiriyordum. Amacım iyi örneklerin bir bir çoğalmasıydı.
2000 yılları başında Aşağı Bavyera Vilsbiburg kasabasında ilkokuldan sonra orta okul(Realschule) ve Lise okullarına giden çocuklarımız hiç yok desem yalan söylemiş olmazdım.
Oysa eğitime önem veren anne ve babalar. Eğitim ve okuma ateşiyle yanıp tutuşan çocukların sayesinde 2018 yılında Merve Aydın 1.0 (10) not ile Mainburg Gabelsberger lisesini birincilikle bitirdi.Almanya ikincisi ve Bavyera birincisi oldu .
2020 yılında Enes Deniz, 172 öğrenci arasında Vilsbiburg ortaokulunu (Realschule'yi) 1.0 (10 ) notla geçerek diplomasını birincilikle aldı.
Landshut Yüksek Okulunda uzun yıllardır Türkçe yabancı dil,hem de Türkçe köken dil programı sunan Dr.phil. Tübingen Güvenç-Mecilioğlu, Münih Ludwig Maximilianstraße Üniversitesinde İletiş
Bilimi, Sosyaloji ve Politika okuyan örnek bir değerli öğretmenimiz.

 

  Dr.phil. Tülin Güvenç-Mecilioğlu,  ‘’Ben, 20 yılın Landshut Hochschule’de (Üniversite) ders veriyorum. Hem Türkçe yabanci dil, hem de 5. yılına giren Türkçe köken dil programını sunuyorum.’’ diye belirten Dr.phil.Tülin Güvenç-Mecilioğlu,

‘’Münih Ludwig Maximilians Üniversitesinde İletişim Bilimi, Sosyoloji ve Politika okuyup, doktoramı " Türk Basınında Almanya'nın Birleşmesi " konulu doktora tezim kitap olarak yayımlandı.

2012 yılından beri Landshut Üniversitesinde Türkçe köken dil olarak öğretiliyor. Alman üniversitelerinde köken dil konusunda bir öncü Landshut. Diğer üniversiteler de köken dili sunmaya başladılar. Örneğin benim 2013 yılında köken dil/ana dil Türkçe dersini vermeğe başladığım Hochschule München'de şu an bu kadar kapsamlı değil henüz. Bu pilot proje iki yıl sürüyor: ilk yıl yazı ve ikinci yıl konuşma ağırlıklı olarak dil eğitimi veriliyor. Öğrenciler okudukları bölümün yanı sıra  ana dillerini iki yıl geliştirerek bilhassa çalışma alanlarına yönelik konuları işliyor, resmi  ve mesleki yazışmaları öğreniyorlar. Ayrıca sunum yaparak kendileri Türkçe literatürü araştırma yapma fırsatı buluyor, kendilerini sözlü ve bilimsel olarak ifade etmeyi öğreniyorlar.  Kendi aralarında yaptıkları tartışma ve görüş alış verişi hem onların kaynaşmasını hem de mülakat konusunda donanımlarını artırmalarını sağlıyor.

Zaten potansiyel donanımları olan ana dillerini geliştirerek ilerde her iki ülkede de iş alanında avantajlarını artırırken, uluslararası ilişkiler ve ekonomi alanlarında başarıyı daha kolay yakalayabiliyorlar.

Kurslar aynı zamanda Türkiye'deki üniversitelerle olan işbirliğine katkıda bulunuyor: Landshut ile Akdeniz Üniversitesi (Antalya) ve Aydın Üniversitesi (İstanbul) işbirliği içinde. Kurslardaki öğrenciler örneğin 15 kişilik bir ekiple 2013 yılında Akdeniz Üniversitesinin Gençlik Festivaline katıldı. Ayrıca ögrenciler Türk üniversitelerinde değişim programı çerçevesin de bir sömestr okuyup, çift diploma da yapabiliyorlar (Landshut'ta ve örneğin İstanbul'da).

Ben yirmi yılın üzerinde Landshut'ta ders veriyorum. Hem Türkçe yabancı dil, hem de 5. yılına giren Türkçe köken dil programını sunuyorum. 2020 kış döneminde 4570 öğrenci kayıtlı.Yaklaşık bunun % de 10 nu Türk kökenli. Okudukları bölümlerinin yanı sıra seçmeli olarak 4 sömestreTürkçe köken dili okuduklarından iş başvuruları için önemli olan dil sertifikalarını alıyorlar ’’ diyen Dr.phil.Tülin Güvenç-Mecilioğlu  avrupa’da örnek bir öğretmenimizdir.

 

 

 

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!