Zeki İnsanlar Her Zaman Başarılı Mıdır ?

Tarihe bakacak olursak psikologların 1800lü yıllardan beri tartıştıkları sorulardan birisi, zeka nedir? Biz ve pek çok kişi IQ testlerinin zekamızı ölçtüğünü düşünürüz. Peki neye göre kime göre zekiyiz?

Zeki İnsanlar Her Zaman Başarılı Mıdır ?

Tarihe bakacak olursak psikologların 1800lü yıllardan beri tartıştıkları sorulardan birisi, zeka nedir?

Biz ve pek çok kişi IQ testlerinin zekamızı ölçtüğünü düşünürüz. Peki neye göre kime göre zekiyiz?

Aslında IQ testi de bir girişimcilik hikayesi. Parisli psikolog Alfred Binet tarafından geliştirilmiştir. 1896 yılında Binet, çocuklar üzerinde ilk denemelerine başlayarak Onlardan basit bir resmi tanımlamalarını ya da bazı tanımlamaları dört ya da beş gruba ayırmalarını istemiş ve yeterli  bir araştırma süresinden sonra zekâ oranını belirleyen bir göstergedir.

Daha sonraları 1983 yılında Howard Gardner tarafından zekayı ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren bir çoklu zeka modelini geliştirmiştir. Gardner Uzamsal, Sözel, Mantıksal-Matematiksel, Kinestetik, Müziksel, İçsel, Sosyal, Doğasal, Varoluşsal olarak çoklu zeka kuramını ifade etmiştir.

1900 lü yıllada uzun sürelerde deneyler yapılmış. IQ testleri çok yüksek , zeki olduklarına karar verilen ve dünyaya hakim olabileği düşünülen çocuklarda zekanın tek başına yeterli olmadığı tespit edilmiş.

Pekiyi zekanın tek başına yeterli olmadığını düşünen araştırmacı bilim insanları ne diyor ? Başarının arkasında bazı etkili davranışların bulunduğunu belirtiyorlar.

Bu davranışların aynı zamanda girişimcilerde var olan özellikler olduğunu görebiliriz;

-Sağduyulu olmak;  vizyon ve misyon sahibi olan, farkındalığı gelişmiş olaylara, konulara çok farklı  açılardan bakarken büyük resmî görebilmek   

-İradeli olmak bildiğini doğru şekilde eyleme dönüştürebilmektir . Sadece fikir ile yetinmeyen kararlarını hayata geçirebilen kişiler.

-Tedbirli olmak, riskler karşısında hazırlıklı olmak risklere karşı oluşabilecek öngörülerinizin bulunması. Başarılı olma etkenlerden birisinin de hedef ve amaç olması gerektiği görülmüştür.

-Zaman yönetimi; doğru zamanda doğru tohumları atmak başarı getirebiliyor.  Girişimci içinde bakacak olursak fırsatların ve  değerlendirilmesi  düşünülen stratejilerin doğru zamanda yerine getirilmesi başarıyı beraberinde getiriyor.

-Özgüven; Ne kadar zeki olusan ol kendini farkedip kendi gücünün farkına varan keşfeden özgüveni olan kişilerin başarılı olabildiği gözlenmiş. Kendine güvenen insanlar, bulundukları her ortamda bir adım öne çıkmayı ve takdir edilmeyi başarırlar.

-İstikrarlı olmak; hedeflediği konularda yarım bırakmadan kararlı ilerlemektir . Yine başarılı  girişimcilerde de bulunan bir özelliktir. Kararlı olmak; denemekten korkmamak, acele etmemek, hatayı kolay kabul edebilmek ,heyecanlı olmak, esnek ve uyumlu olmak gibi özellikleride taşımak demektir.

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!