Yalnızlığa Çare!
Gerçekten yalnız mıyım? Son günlerde kaç kişiyi aradım, kaç kişiyle sohbet etmek istedim? Ya da en son ne zaman birine sinemaya gitmeyi teklif ettim? Daha da önemlisi; Acaba benim eylemlerin yalnız kalmama sebep oluyor olabilir mi?
Çağlar boyunca yalnızlık tercih edilen bir şey olmuşken şimdi ne oldu da günümüzde biz bu yalnızlıktan korkar olduk. Evet doğru okudunuz tercih edilen kelimelerini. Yanlızlık, içe dönüş, ilham, kendini tanıma, özüne yaklaşma ve tabii ki daha ürerken olabilme noktasında çokça faydası olan bir dururmken günümüzde ne oldu da sorun oldu.
Öncelikle farketmemiz gereken şey yanlızlıkla ilgili inançlarımız. Yalnız birini gördüğünüzde, bir restoranda yalnız başına yemek yiyen belki belli bir yaşın üzerinde birini ya da bir seyahate yalnız başına çıkan veya evde yalnız yaşayan, yaşadığı evde kendinden başka kimse olmayan birini gördüğünüzde ne düşünüyorsunuz? Yalnız birini gördüğünüzde ah vah edip şefkate doğru duygular mı oluşuyor içinizde? Yalnızlıkla ilgili düşünceleriniz neler? Burada bulacağınız düşünceler sizin bu konu ile ilgili yanılgılı inançlarınız olabilir.
Bir diğer konu da yanlızlık bir duygu mu yoksa fiziksel bir durum mu konusu. Usta şair Nazım Hikmet'in dizeleri ne kıymetlidir bu konuda:
"Yârimiz koynumuzdayken bile bir başımızayız.
Fakat en bir başımıza olduğumuz zaman bile
canlı cansız bütün halkıyla kâinatın kalabalığı
“Ben burdayım” der, dokunur omzumuza…"
Kalabalıklarda yanlızlık duygusu genellikle anlaşılma ihtiyacından kaynaklanır. Bu yol katedilmesi, üzerinde çalışılması gereken bir meseledir. Süreci vakit alır. Bununla birlikte şu soruyu geniş kapsamlı olarak yanıtlamanız kendinize bu konuda koçluk yapmanıza kapı aralayacaktır.
Beni hiç kimsenin anlama ihtimalinin olmadığı önüne konulmuş bilimsel somut bir gerçeklik olsaydı yani ben hiç kimse tarafından anlaşılamayacağımı biliyor olsaydım hayatımda ne değişirdi?Adımlarımda eylemlerimde, hayatımı yaşayış şeklimde ne değişirdi?
İşte bu soruya vereceğiniz yanıtlar kocaman bir aydınlanma kapısı olabilir.
Ben anlaşılmak ve anlamak için verdiğin çabayı o zaman nereye veriyor olurdum? Zaten böyle bir şey yok dediğimde neler yapardım? Akademimizin eğitim başlıklarından biri bu biliyor musunuz;
Anlayamayız ama Anlaşabiliriz.
Fiziksel yanlızlık kısmına gelince, eğer hayatında yeterince insan yoksa bunun için birkaç tane soru var sizinle paylaşmak istediğim:
Gerçekten yalnız mıyım? Son günlerde kaç kişiyi aradım, kaç kişiyle sohbet etmek istedim? Ya da en son ne zaman birine sinemaya gitmeyi teklif ettim? Daha da önemlisi; Acaba benim eylemlerin yalnız kalmama sebep oluyor olabilir mi?
Hadi canlar, bu sorulara yanıt bulmak pek kıymetli,
Sevgiyle Rana Kaplan
En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!