Vesvese Sözlüğü 43- Teknoloji Ve Oyun Bağımlılığı

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve vesvesenin yardımıyla bizleri oyalamak, aklımızla oynamak için insan eliyle türlü icatlar belirmiştir. Tek amaçları düşünen üreten ve sorgulayan insan istemeyen eller tarafından insanların hizmetine sunulan bu materyaller, ilahi yolda kullanılırsa ilim ve bilim olarak bize dönebilir. Diğer yandan teknolojiyi ilahi yolda kullanmazsak özümüzün kaybolduğu robot insanlara dönüşebiliriz.

Vesvese Sözlüğü 43- Teknoloji Ve Oyun Bağımlılığı

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve  vesvesenin yardımıyla bizleri oyalamak, aklımızla oynamak için insan eliyle türlü icatlar belirmiştir. Tek amaçları düşünen üreten ve sorgulayan insan istemeyen eller tarafından insanların hizmetine sunulan bu materyaller, ilahi yolda kullanılırsa ilim ve bilim olarak bize dönebilir. Diğer yandan teknolojiyi ilahi yolda kullanmazsak özümüzün kaybolduğu robot insanlara dönüşebiliriz. Vesvesenin asıl istediği de tam da budur. Düşünemeyen fark edemeyen insanlar vesvesenin bir numaralı hizmetkârı olurlar.

Teknolojiyi doğru kullanmadığımızda ne gibi zararları olur gelin hep beraber görelim;

3 boyutlu oyunlardan başlayalım değerli dostlar. Etrafımıza ve kendimize baktığımızda teknolojiyle gelen oyun furyası, yaşlısı, genci, çocuğu hepimizi bağımlı hale getirmiştir. Kıymetli zamanımızı uzun saatlerce bilgisayar veya telefonda oyun oynarken geçirdiğimizin farkında bile değiliz. Bağımlılığımız o kadar yüksek ki toplum içinde bir araya geldiğimizde biz yapmasak dahi etrafımızdaki insanların ellerinde telefon, konuşmayı unutmuş şekilde oyun oynamakta ya da teknolojinin getirdiği sosyal medya platformlarında saatlerimizi geçirir hale geldik. Farkında olmadan tüm değerlerimizi yavaş yavaş kaybetmeye özümü unutturmaya başladılar. Aile yapımızı, sosyal hayatımızı ve en önemlisi psikolojik olarak yıkıma uğradığımızın farkında bile değiliz. Birileri “Uyan” dediğinde de vesvesemiz: hadi be cahil geri kalmış kelimeleriyle kulağımıza fısıltılar veriyor.

Günümüzün temel sorunlarından biri haline gelen çocukların ve yetişkin bireylerin bilgisayar başından kalkmadan saatlerce oyun oynaması ile görülen bir çeşit bağımlılık ve hastalık haline gelmiş bir durumla karşı karşıyayız.

Kendimize biz bu duruma nasıl geldik? diye soracak olursak;

Birey olarak ve aile olarak teknolojiyi ilahi yolda kullanmadığımız ve vesvesemizin her fısıltısını harfiyen yerine getirmemiz başlıca sebepleri arasındadır. Vesvese tam çocuğumuzla vakit geçirecekken geldi, “Hadi yorgunsun zaten ver telefonu, tableti, bilgisayarı oyun oynasın sende rahat et” dedi. Bizimde işimize geldi. Dediklerini eksiksiz yaptık. Çocuk bizde bulamadığı sevgiyi oyunlarda buldu. Çünkü oyunlarda sistematik olarak insan bilincini teşvik edici komutlar, sevgi sözcükleri başarı sözcükleri ve görsel efektler, 25. kare olarak bilinen bilinçaltımızı etkileyen bir sürü sıralı tuzaklarla kendine bağımlı hale getiren etkenlerle doludur. İnsan duygu yapısını etkileyen bu tuzaklar çocuklarımızı, gençlerimizi adeta yürüyen ölüler haline getiriyor. Oyun bağımlılığı bir süre sonra benliğimizi, düşünme kapasitemizi, algısal ve sezgisel hareketlerimizin tümünü komut sistemiyle hareket eder hale getiriyor. Üretemiyoruz, düşünemiyoruz, duygularımızın farkına varamıyoruz, saldırganlaşıyoruz, zekâ seviyemizi etkiliyor. Yetişkin bireylerimizde de görülen oyun bağımlılığı ,hastalığı hayatımızın her aşamasında da bizi olumsuz etkiliyor. Biliyoruz ki olumsuz her olayın arkasında vesvesenin fısıltıları kusursuz çalışıyor demektir.

Şimdiye kadar teknolojinin dengede kullanılmazsa bize, ailemize, toplumumuza nasıl zarar verebileceğini az veya çok anladık. Teknolojiyi ilahi olarak nasıl kullanabiliriz? Sorusuna beraberce yanıt arayalım. İlk olarak kendimizden başlayarak sevgiyi eksik etmeyelim hayatımızdan. Sevginin azaldığı her ortamda vesvese vardır. Çocuklarımızla ailemizle  etkin vakit geçirelim. Sevgimizi en yakınımızdan en uzağa doğru dengede gösterelim. Teknolojiyi bilim ve ilim, bolluk bereket, insanlara ve toplumumuza fayda için kullandığımızda ilahi akışta oluruz. Zamanımızın ve anımızın ne kadar değerli olduğunu hatırlayalım. Bize fayda vermeden zamanımızı boşa  harcayan teknolojinin bizim faydamıza olmayacağını aklımıza kazıyalım. Vesvesenin türlü oyunlarını teknoloji üzerinden de bize karşı oynadığının farkına varalım. Geleceğimizin teknolojiyi ilim ve bilim yolunda kullanmakla şekilleneceğini unutmayalım. Her faaliyetimizin aşırısının bize zarar vereceğini ve vesvesenin her aşırı faaliyette parmağı olduğunu hiç unutmayalım.

En önemlisi niyet edelim. “Allah’ım beni ve ailemi teknolojiyi ilim ve bilim ile ilahi yolda bolluk ve bereket ile kullanmayı nasip eyle” Niyetlerimizin arkasında gayretlerimiz ile durdukça ilahi dengeye geldiğimizi göreceğiz değerli dostlar.

Her anımızın bir altın akçe olduğunun farkında olmayı niyetlerimizin arasına koyalım. Gönüllerimizdeki sevgi kalelerimizi iyi koruyalım. Dengede yaşadığımız her anın daha verimli olduğunu hayat amaçlarımız arasına kaydedelim.

Huzur, mutluluk, bolluk, bereket kolaylıkla ve sağlıkla bizlerin olsun.

Sevgiyle kalın.

YAZAR: Ahmet UYGUN

Yazar'ın diğer yazılarına ulaşmak için

https://nefes21.com/profil/ahmet-uygun

Yazar'ın sosyal medya hesabı

https://www.instagram.com/aahmetuygunn/?hl=tr

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!