Vesvese Sözlüğü 28- Uyanma Vakti Gelmedi Mi?

Değişim ile ilgili korkularımız, atalarımızdan bize kalmış kalıplaşmış düşüncelerimizin bizi esir almasıyla ortaya çıkar. Tabi ki hayatımız boyunca yaşadıklarımız bunun üstüne diğer etkenler olarak eklenir. Genelde değişimi sevmeyen bir yapımız vardır. Değişmeyi gözümüzde büyütür, aşılmaz sıra dağlar zannederiz.

Vesvese Sözlüğü 28- Uyanma Vakti Gelmedi Mi?

Değişim, belli bir olgudan çıkıp kendini yeni olgulara açmaktır. Kendini geliştirerek özüne varma yolculuğudur aslında. Dünyanın gizli kalmış şifrelerinden biridir değişim. Değişim bu kadar güzel bir duygu iken nasıl bir korkuya dönüşüyor diye sorar gibi hissediyorum sizi. Cevabı çok basit aslında, korku denilince aklımıza vesvesenin gelmesi gerekiyor. Vesvesenin en sevmediği şey  değişimdir. Vesvese, insanı kısır bir döngü içine koyup uyutmayı çok sever. Değişen ve kendini geliştiren insanları ise hiç sevmez. Vesvesenin en büyük silahlarından biridir, değişim korkusu. Vesvese değişimden korkan insanları kendi kardeşiymiş gibi bağrına basar, onları çok sever.

Değişim ile ilgili korkularımız, atalarımızdan bize kalmış kalıplaşmış düşüncelerimizin bizi esir almasıyla ortaya çıkar. Tabi ki hayatımız boyunca yaşadıklarımız bunun üstüne diğer  etkenler olarak eklenir. Genelde değişimi sevmeyen bir yapımız vardır. Değişmeyi gözümüzde büyütür, aşılmaz sıra dağlar zannederiz.

Evet, hayal edelim şimdi. Hayatınızın değişik kritik noktalarına gidelim beraber. Okula başlayacağınız ilk güne gidelim; anneniz sizi hazırladı, önlüğünüz ütülü, okul yolundasınız, içgüdüsel olarak korkuyorsunuz. “Ne olacak, okul nasıl bir yer?” diye sorular kafanızda dolaşmaya başladı. İşte o korku rahmani korkunuz. Değişimle ilk defa yüz yüze geldiğiniz için korkuyorsunuz. Daha sonra alışıyorsunuz.

Biraz daha büyüyelim, ergenlik çağına geldiniz. Artık kendi kararlarını kendin vermek isteyen yaşlarda olduğunuzu hissediyorsunuz. Liseye başlayacaksınız. Okulun ilk günü okula gidiyorsunuz. Kafanızda akıl almaz sorular var. Okuyunca ne olacaksın ki, şimdi sokakta oynamak vardı, mahalle maçı yapardınız arkadaşlarınla ya da çalışsana niye okuyorsun. İşte bu fısıltılar vesvesedendir. Artık sizi ve rahmani korkunuzu bozmak için harekete geçiyor. Onun dediklerini yapmasanız da aklınıza soruyu bıraktı bir kere.

Biraz daha büyüyelim, üniversiteyi kazandınız. Ailenizle beraber yoldasınız. Üniversiteye kayıt yaptıracak ve kalacak yer ayarlayacaksınız. Vesvese fısıldamaya başlıyor; bırak geri dön, ailenden ayrı nasıl okursun, ne yapacaksın tek başına oralarda. Vesvese bunları sana neden fısıldıyor biliyor musun? Değişmeni istemiyor, ilim öğrenmeni asla istemiyor.

Biraz daha büyüyelim, üniversite bitiyor. Ailen hadi garanti bir işin olması için hazırlan diyerek, seni değişim korkusunun kucağına bir çırpıda bilmeden atıveriyor. Sen de kendini şartlıyorsun garanti bir işin olsun, garanti bir maaşın olsun diye. Vesvesenin tam istediği hayat. Seni nasıl elinde oynatacağının planlarını çoktan yapmış bile. Değişmek istediğin her an geçmişini, ata mirasını hatırlatıyor sana. Rahmani olan rızkını garanticilikle değişmeyerek elinde tutacağını zannettirir. Seni ölesiye kadar sürecek derin ve boş bir uykuya yatırıyor. Başına bir sandalye çekip oturuyor. Uyandığın anda fısıltılarıyla seni geri uyutuyor. Değişimden o kadar korkuyorsun ki evde terliğin hep aynı köşede durmasını istiyorsun. Koltuğun hep aynı yerine oturuyorsun. Televizyon kumandasının hâkimiyeti hep sende, kimseciklere bırakmıyorsun. Adeta halin ve tavrınla ben değişmem diyorsun.Vesvese seni öylesine kör etti ki. Değişim kelimesini lügatından sildin. Haberin yok, öyle bir kelimenin varlığından. Sen bunu yaptıkça değişim sınavın büyüdü ve sana öyle bir çarptı ki ,değiştirmem dediğin her şeyi elinden aldı. Rahmani bir şekilde değişiverdi.

Hayal edelim uçak düşüyor ve uçaktan atladın. Sende paraşüt var vesvese panikle paraşüt almayı unutmuş ve aşağı düşüyorsunuz ya vesveseyi kurtaracaksın ya da paraşütü açıp kendini kurtaracaksın. Hangisini tercih ediyorsun. Paraşütü açarım diyorsan yapman gerekenler var. Vesvesenin fısıltılarını fark etmen lazım. Artık senin iyiliğini düşünmediğini görmen gerekiyor. Artık atalarından gelen duygularını affetmen, helalleşmen gerekiyor. Geçmişini bir kenara bırakıp ders alman ve ona göre yaşaman, kendini ertelemeden kendini değiştirmen gerekiyor. Vesvesenin fısıltıları ölüm anımıza kadar sürecek. Bırak artık vesvesenin peşini. Rahmani duygularla değişimi kabul et, gönülden niyet et, içindeki küçük çocuktan af dile ve onunla helalleş. Değiştikten sonra fark edeceksin ki özüne dönmüşsün. Uyan artık zamanı geldi. Can candan geçmeden uyanma vaktidir, can.

 

 

YAZAR: AHMET UYGUN

Yazar'ın diğer yazılarına ulaşmak için

https://nefes21.com/profil/ahmet-uygun

Yazar'ın sosyal medya hesabı

https://www.instagram.com/uygun_ahmet__/?hl=tr

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!