Vesvese Sözlüğü 2- Vesvesenin Anlamı
Hemen hemen herkesin yaşadığı, canını sıkan, enerjisini düşüren, adım atmasını engelleyen, ibadet esnasında huşusunu kaçıran düşünceler vardır. Bunlar kendi düşüncelerimiz mi? Bize neden ve nereden geliyor?
Hemen hemen herkesin yaşadığı, canını sıkan, enerjisini düşüren, adım atmasını engelleyen, ibadet esnasında huşusunu kaçıran düşünceler vardır. Bunlar kendi düşüncelerimiz mi? Bize neden ve nereden geliyor?
Evet tahmin edersiniz ki, kendi düşüncemiz sandığımız fısıltıların adı vesvese. Vesvesenin sözlük anlamı “kuruntu”dur. Kur’an-ı Kerim'de ise Araf suresinin 20-22.ayetlerinde şeytanın Hz. Âdem’e ve Hz. Havva’ya vesvese verip kendilerine yasaklanan ağacın meyvesinden yemelerine yol açtığı belirtilir¹. Bu ayetlerde ise vesvese “aldatma, kandırma, yanıltma, saptırma” anlamlarında kullanılmıştır.
Modern psikiyatride ise vesveseye yakın anlamda kullanılan obsesyon (obsession) “irade dışı gelen, kişiyi tedirgin eden, bilinçli çaba ile uzaklaştırılamayan düşünceler” şeklinde tanımlanır. .Görüldüğü üzere sözlükler , kitaplar değişse de vesvesenin tanımı hep aynı.
Vesveseye örnek verecek olursak; tam bir iş için adım atmak üzereyken aklına gelen “Sen neyi başarabilirsin ki?” ”Kendini rezil edeceksin” v.b düşünceler vesvesedir.
Peki vesvese neden olur? Aslında bu konuyu pek çok yönden ele alabiliriz.Fakat biz çağımızın en büyük sorunu ile başlayalım ; günümüzde ne yazık ki doğal beslenemiyoruz . Çünkü hemen hemen her gıdanın genetiği ile oynanmış.Elbette vücudumuz da buna tepki veriyor. Beyne yeterli oksijen gitmiyor,vesvese üretiyor. Beslenmenin haricinde dağınık ortamlarda ve hijyenik olmayan yerlerde bulunmak, uykusuzluk da vesveseyi artıran başka sebepler.
Ayrıca değinmek isterim ki boş eve hırsız girmeyeceği gibi boş kalbe de vesvese girmez. Vesvese sende bir ışıltı , bir potansiyel gördü ki sana geldi.Vesvesenin ne olduğunu,neden olduğunu öğrendiğimize göre onu nasıl engelleyeceğimizi de bilmeliyiz. Aksi takdirde vesvese geldiği andan itibaren modunuzu düşürecek, sizi umutsuzluğa sürükleyecek ya da yapmak üzere olduğunuz güzel işinizden sizi alıkoyacaktır.
Vesvese ile başa çıkmak için şunları yapabiliriz:
* Vesvese geldiği anda onu yakalayıp, şifalandırıp gönderebiliriz .
* Nefes çalışması yapabiliriz.
* Bolca Allah’ı(c.c.) anmalı, Kur’an-ı Kerim okumalı .
* Nas suresini okuyabiliriz.
* Meditasyon yapabiliriz.
* Kendimizi iyi hissettiren ne varsa o iş ile ilgilenebiliriz.
Umulur ki şifa olsun.’’Kün fe yekün. Ol der ve olur’’.
Kaynak :
¹20:Derken şeytan,kendilerinden gizlenmiş olan avret yerlerini onlara açmak için kendilerine vesvese verdi ve dedi ki:”Rabbiniz size bu ağacı ancak, melek olmayasınız, ya da (cennette) ebedi kalacaklardan olmayasınız diye yasakladı.(Öyle ise, yasak ağacın meyvesinden yiyin ki melek olasınız yahut cennette ebediyen kalasınız. 21:”Şüphesiz ben size öğüt verenlerdenim” diye de onlara yemin etti. 22:Bu suretle onları kandırarak yasağa sürükledi. Ağaçtan tattıklarında kendilerine avret yerleri göründü.Derhal üzerlerini cennet yapraklarıyla örtmeye başladılar. Rab’leri onlara,”Ben size bu ağacı yasaklamadım mı? Şeytan size apaçık bir düşmandır, demedim mi?” diye seslendi. (A’RAF.20-22)
YAZAR: SEVDE SÜMEYYE ÜNAL
Yazar'ın diğer yazılarına ulaşmak için
https://nefes21.com/profil/sevde-sumeyye-unal
Yazar'ın sosyal medya hesabı
En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!