Vesvese Sözlüğü1- Vesvese Nedir?
Birey yaşadığı vesveseyi yönetebilirse, vesvese rahmete dönüşürken, yönetemediği takdirde ciddi sıkıntılar da yaşayabilir.
Arapça kökeni “visvâs” olan vesvesenin kelime anlamı Türk Dil Kurumu sözlüğünde “kuruntu” olarak geçer.
Dini terminolojide ise vesveseyi “İnsanın içine doğan olumsuz duygu, düşünce, telkin, fısıltı, evham ve karışık sözler.” şeklinde tanımlayabiliriz.
Psikiyatride de vesvesenin karşılığı obsesyon, yani irade dışı gelen kişiyi tedirgin eden, bilinçli çaba ile uzaklaştırılamayan düşüncelerdir.
Bireyin, küçücük bir irade zafiyeti ile içine sızan şeytanın fısıltılarına kulak asması, vesveseye sebep olmaktadır. Vesvese, kişinin irade eksikliği sebebiyle kendi içinde huzursuzluklarının, kuruntularının, şüphelerinin, evhamlarının, takıntılarının olmasına sebep olacağından, kişiyi anda yaşamaktan uzaklaştırır. İç dünyasında huzursuz olan bir insanın, dış dünyası ile barışık olması mümkün değildir. Çünkü içinde yaşadığı kuruntular, çevresindeki insanlara da şüpheyle yaklaşmasına, güvenememesine ve iletişim problemleri yaşamasına sebep olacaktır. Bu problemler de bireyin hem kendi içinde, hem de dış dünyasında birlik beraberlik yaşayamamasına, içinde ve dışında düzenin bozulmasına neden olur.
Birey yaşadığı vesveseyi yönetebilirse, vesvese rahmete dönüşürken, yönetemediği takdirde ciddi sıkıntılar da yaşayabilir.
Yazar Elif GÖKCÜ
Yazarın sosyal medya hesabı
https://instagram.com/gucakilsevgiakademi?igshid=agudxg6dlc7m
En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!