Sınavı Kazanmak Yeterli Mi?
Yeni dünyada iş demek farklı bir vizyonu elde etmekle başlıyor.
Bu yazıda üniversite tercih dönemine başka bir pencereden bakabilmek için biraz sohbet ediyor olacağız. Üniversitelere giriş her ülke için bambaşka bir anlam ifade eder. Mesela Amerika’da üniversite okumak için mutlaka ciddi miktarda birikiminiz olmalı, okul ücretleri normal bütçeler için karşılanamayacak kadar yüksek. Bizim ülkemizde ise devlet üniversitelerinin varlığı bunu çok kolaylaştırsa da herkesin gönlünde en iyi isimli okullara gitmek yatıyor – ki bu konuda herkes çok haklı-. Bununla birlikte dünya artık farklı bir dünya!
Gelişen dünyada okumak ve para kazanmak birbirlerinden oldukça farklı anlamlara geliyor. Birçok mezun arkadaşımızın iş bulmakta zorlandığını, Akademi olarak gerçekleştirdiğimiz sosyal projelerden ve kariyer koçluğu çalışmalarımızdan biliyoruz. Birçok üniversite mezunu olmayan girişimcinin de gelişen teknolojiyi kullanarak başarılı sonuçlar elde ettiğini de bildiğimiz gibi. Üniversiteler entellektüel birikim noktasında çok önemli mihenk taşları. Yeni dünyada ise iş demek farklı bir vizyonu elde etmekle başlıyor.
Seçeceğiniz okul ve bölüm ne olursa olsun ilk etapta iş bulmanız ya da kurmanız için çok yeterli olmayacaktır. Bu nedenle seçiminizi öncelikle dünyanın evriliş alanlarına göre yapmakta fayda var. Örneğin sayısal bölümlerde okuyorsanız: yapay zeka, robotik, büyük veri, data analizmi, mikrobiyoloji, nanoteknoloji gibi kavramlardan haberdar mısınız?
Değilseniz, aciliyetli birkaç web sayfası açarak bunları araştırmalı ve seçeceğiniz bölümü bunlarla organik bağlar kuracak şekilde tasarlayabilmelisiniz. Neden mi? Çünkü dünya çok hızlı bir şekilde bu alanlara evriliyor. Seçeceğiniz bölümlerde bu konularda dersler alabilir, projelere katılabilir, yurt dışı bağlantılı eğitimler alabilirsiniz. Bu sizi avantajlı kılacaktır.
Eşit ağırlık ve sözel gibi bölümlerde ise durum yine benzer. Seçeceğiniz bölümler için memurluk sınavlarına girmek, atama beklemek öncelikli hedefiniz olmamalı. Bölümlerinizi dünyanın evriliş alanlarına göre şekillendirebilirsiniz. Nereden mi biliyorum ? Bu yola çıkış hikayem tam da böyle başladı. Sosyal projelerde yer almak, farklı başlıklarda eğitimlere katılmak, girişimci olmak sizi yaşamda başarılı kılacaktır.
Tercih dönemi, aileler ve öğrencilerin zorlandıkları, yıprandıkları ve stres altında oldukları dönemlerin başında gelmekte. Bununla birlikte tüm tercih stratejisi çok kişiye özel olmalı. Yıllardır yapmış olduğumuz birçok kariyer koçluğu çalışmasında, birkaç seansta öğrencilerin çok daha faydalı seçimler yaparak daha okula başlamadan önlerindeki yolu belirginleştirdiklerini görmekteyiz. Böylece hayata çok daha vizyoner bakarak kendi potansiyellerini ortaya koymakta çok daha başarılılar.
Yaşamsal başarı dediğimiz şey herkes için farklı bir tanımdadır.
Sizin için hayatı kendi potansiyelinize uygun, sevdiğiniz şekilde yaşamaksa; üniversite tercihlerinde bunları bir kere daha düşünün.
Destek istediğinizde, bizler daima sizinleyiz.
En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!