Sınava Hazırlık Sürecinde Motivasyonunu Sağlama
Çünkü inanmak başarmanın yarısıdır ve inanmanın ilk kuralı da motive olmaktır. Bir işi severek, isteyerek, keyif alarak yapmak da motivasyonun rolü büyüktür.
Okullarda yüzyüze eğitimin ne zaman ve hangi şartlarda (tam zamanlı mı- seyreltilmiş mi) başlayacağı belirsizliğini korurken; YKS ve LGS sınavlarına girecek öğrenciler için sınav takvimi işlemeye başladı bile. Bu süreçte öğrenciler için en önemli unsur hiç kuşkusuz sınava hazırlanmaya, ders çalışmaya motive olmak ve bu motivasyonu korumak... Çünkü inanmak başarmanın yarısıdır ve inanmanın ilk kuralı da motive olmaktır. Bir işi severek, isteyerek, keyif alarak yapmak da motivasyonun rolü büyüktür.
Biz bu yazımızda "Nasıl daha iyi motivasyon sağlarız?" sorusuna cevap arıyor olacağız.
Motive olmanın ilk kuralı hiç kuşkusuz yapacağımız işe yani ders çalışmaya odaklanmaktır. Çünkü odağımız nerede ise enerjimiz de orada olacaktır.
Peki biz daha iyi odaklanmayı nasıl sağlarız?
1) Güne mutlaka kahvaltı ile başlayalım: Çünkü güne istekli başlamakta ve günü istekli yaşamakta kahvaltının rolü büyüktür. Kahvaltısız güne başlarsak, beyinde yeterli enerji oluşmaz. Bu da yorgunluk, baş ağrısı ve dikkat eksikliğine sebep olur. Odaklanma ve konsantrasyonumuz düşer.
2) Cep telefonunu kapalı tutalım: Ders çalışırken cep telefonunun açık olması ve ders çalışılan ortamda bulunması dikkat dağıtıcı olabilir. Gelen mesaj bildirimleri (sesli ya da sessiz), yanıp sönen telefon ışıkları odağımızı kaydırabilir. Ders çalışmaya başlarken telefonu kapatmak ya da salonda bırakmak iyi bir çözüm olacaktır.
3) Süre belirlemeliyiz: Ders çalışmaya başlamadan önce mutlaka bir çalışma programı oluşturmalıyız. Ne kadar ders çalışıp, ne kadar ve ne zaman mola vereceğimizi önceden belirlemeliyiz. Bu bize öngörülebilirlik kazandıracaktır. Böylece ders çalışma zamanımızı da dinlenme zamanımızı da çerçevelemiş olacağız.
4) Çalışma masasını düzenli tutmalıyız: Dağınık bir masada ders çalışmak, bizde de dikkat dağınıklığına sebep olacaktır. Gereksiz eşyalardan arındırılan çalışma masası ders çalışmaya konsantre olmanızı da kolaylaştırır.
5) Yapılacaklar listesi oluşturmalıyız: Öncelikle aylık yapılacaklar listesi (bitecek konular- çözülecek kaynaklar) oluşturulmalı, sonra da bu liste haftalara ve günlere bölünmelidir. Çünkü yapacağımız işleri küçük zaman dilimleri ile çerçeveleme harekete geçmemizi kolaylaştıracaktır. Mesela "Bu ay matematik soru bankası bitireceğim." dedikten sonra; soru bankasındaki konuları ve soru sayılarını, önce 4 haftaya, sonra da her bir hafta hedeflerini 7 güne bölüp, her gün 1 veya 2 konu bitirmek işimizi daha da kolaylaştıracaktır.
6) Arada kendimizi ödüllendirelim: Mesela haftalık hedeflerimize ulaşınca, arkadaşlarımızla biraraya gelelim. Yemek yiyelim, kahve içelim, sohbet edelim. (Maske ve sosyal mesafe kurallarına uygun olarak tabiki) Evde olmayı tercih ediyorsak mısır patlatıp sevdiğimiz bir filmi izleyelim. Ya da bizim için ödül her ne olacaksa onu yapalım. Çünkü zihin takdir ve onay ister, başarı kanıtları arar. Küçük başarılara verilen küçük ödüller zihni zinde ve odakta tutar.
7) Hedefimizi görselleştirelim: Beyin görsel imgelerle çalışır. O yüzden hedef ve hayalleri görselleştirmek çok önemlidir.Hedefimizdeki okulun resmini (lise ya da üniversite) duvara asmak faydalı olacaktır. Hatta imkanımız varsa hayalimizdeki okula gitmek; kapısında bir resim çektirip, o resmi duvara asmak çok daha etkili bir yöntem olabilir.
Sevgili gençler, bu süreçte belki de şu soruyu sıklıkla kendimize sormalıyız: "Ben Ağustos 2021'de, sınav sonuçları açıklandığında, hangi okula kayıt yaptırma hakkı kazanmış olmak istiyorum? Okullar başladığında hangi okulun öğrencisi olmak istiyorum?"
Bu soruların cevabını sık sık hatırlamak da odaklanma ve motive olma konusunda işimizi kolaylaştıracaktır.
Sevgiyle, sağlıkla ve motive kalın...
En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!