Sınav Kaygısıdan Özgürleşme

Bu süreçte kaygının asıl nedeninin ne olduğunu bulmak da çok önemli. Kaygıyı doğuran ve tetikleyen nedenler neler? Başaramama korkusu mu? Sınava yeteri kadar iyi hazırlanamadığını düşünüyor, bu da O'nu strese mi sokuyor? Ailenin beklentileri altında ezilmek mı asıl kaygının nedeni?

Sınav Kaygısıdan Özgürleşme
                    
 Tyt ve Ayt sınavları için (eski adı YKS) resmi başvuruların yapıldığı şu günler sınava hazırlık sürecindeki öğrenciler için de stres ve kaygının üst düzeyde hissedildiği günler aynı zamanda...Çünkü resmi başvuruların yapılması ile beraber sınavın ciddiyeti öğrencilerin karşısına bütün gerçekliği ile çıkmış oldu.
Gerek üniversite sınavı gerekse liselere giriş sınavı öğrencilerin aklının bir köşesinde hep vardı. Bununla birlikte resmi başvurularla birlikte sınav olgusu ete, kemiğe bürünen bir gerçekliğe dönüşmüş oldu. Akıllı telefonlarda kronometreler sınav günü ve sınav  saati için geri sayımı başladılar bile...
Bu gerçekliğin hissedilmesi sınav kaygısı ve sınav stresini de tetikledi hiç kuşkusuz. Bu dönemde öğrencilerden en önemli kaygı belirtileri; uyku bozuklukları, sebepsiz yere girilen ağlama krizleri, ders çalışma motivasyonun kaybedilmesi ve tabiki aile bireyleri ile kopma noktasına gelen ilişkiler...Öncelikle bu noktada ebeveynlerimizin her zamankinden çok daha sabırlı olmalarına ihtiyaç var. Çocuklarının o, 1- 1.5 yaş aralığındaki yürümeyi öğrenme dönemindeki düşüp- kalkıp, anne- baba desteği ile tekrar yürümeyi deneme cesaretini gösterdikleri dönemleri hatırlayıp; yine destek tam destek diyerek çocuklarına anlayışla, sabırla destek olmaya devam etmeleri çok değerli...Çocuklarımız ise ebeveynlerinin iyi niyetine güvenerek biraz daha empati yapabilirlerse bu süreci ilişkilerimiz zarar görmeden geçirebiliriz.
Sınav kaygısınin her öğrencide aynı düzeyde görülmediği de bir gerçek. Bazı öğrenciler bu süreci stes ve kaygı duymadan kolaylıkla yaşarken, bazı öğrencilerin ise çok yüksek düzeyde kaygı duyduklarını gözlemliyoruz eğitimciler olarak. Özellikle başarı odaklı ailelerin çocuklarında stres ve kaygının daha üst düzeyde hissedildiğini görüyoruz. Bununla birlikte çocuklarımızın sınav başarısı ile kendini var etme durumu var ki; bu da başlı başına bir kaygı nedeni...Kendi öz değeri ile başarıyı bir tutan çocuklarımız; hayatlarındaki bir çok değerini nedeni olarak sınav başarısını konumlandırılıyor. "Başarılı olamazsam ailem beni sevmez, arkadaşlarımın yüzüne bakamam, meraklı komşu teyzelere cevap veremem, kendime güvenim kalmaz..." ve daha bir sürü iç ses...Bu çocuklarımızın öncelikle bu sınavın, hayatlarındaki pek çok sınavdan sadece 1'i olduğunu anlamaları çok önemli. Biz ebeveynler ve eğitimciler olarak çocuklarımızı koşulsuz sever, koşulsuz desteklersek bu gerçeği çocuklarımıza anlatmak daha kolay olacaktır.
Bu süreçte kaygının asıl nedeninin ne olduğunu bulmak da çok önemli. Kaygıyı doğuran ve tetikleyen nedenler neler? Başaramama korkusu mu? Sınava yeteri kadar iyi hazırlanamadığını düşünüyor, bu da O'nu strese mi sokuyor? Ailenin beklentileri altında ezilmek mı asıl kaygı nedeni? Ebeveynlerimiz ne kadar iyi niyetli de olsalar, bazen çocuklarından çok önde olup, büyük başarı beklentisine girebiliyorlar, bu da çocuklarımızın bu başarı beklentileri altında edilmelerine neden oluyor. Ya da kaygıyı tetikleyen mahalle baskısı mı? Bu olasılıklar çoğaltılabilir. Bu noktada önemli olan kaygı yaşayan çocuğumuzun kaygı nedenini doğru tesbit etmektir ki çözüme giden yolda bu teşhis hayat kurtarır.
Stres ve kaygıyı üst düzey yaşayan öğrencilerimiz için rahatlıkla uygulayabilecekleri bir NLP tekniğinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle stres ve kaygıyı vücudunun neresinde hissediyorsun genç arkadaşım. Gözlerini kapat, bak bakalım stres tam olarak vücudunun neresinde? Kafanda, midende, kalbinde...Yerini bulduktan sonra şimdi bu kaygıya bir renk ver. Sarı, mavi, kırmızı...Şimdi de bir şekil ver kaygına.Kare, küp, daire...Dokusu nasıl? Sert mi, yumuşak mı? Şimdi bu şekille istediğin gibi oyna...Rengini değiştir, şekliyle dokusuyla oyna, istediğin kalıba sok onu...Çünkü duygularını tanımlar, somut hale getirirsen onlarla barışman, onlardan özgürleşmen daha kolay olur. Uzat onu incelt mesela.Sonra tekrar topla, dokusunu seyrelt, olabildiğince seyrelt mesela. Bir toz bulutu haline getir. Avucunun içine al o toz bulutunu, camı aç, avucunu içindeki toz bulutuna üfle ve camdan çıkışını izle. Vücudunun o stresten özgürleştiğini hayal et keyifle...
Sevgili gençler, sevgili ebeveynler! Bu sınav hayatımız boyunca deneyimleyeceğimiz  sayısız sınavdan sadece 1'i. Zihnimizi "olmazsa olmazlarından" ne kadar özgürleştirirsek, rahatlayan zihnimiz ve bedenimizle sınav kaygısı ile baş etmemiz o kadar kolay olacaktır...
Hayatınızdaki bütün sınavlar kolaylıkla geçsin. Hoşça bakın zat'ınıza...Siz size lazımsınız.
          Eğitim Koçu Hafize BİLGİN

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!