Neydi, Neydi O?

Daha sonra okunmama ihtimali yüksek olan o deftere o notları neden yazıyor ki insan? Asıl not alma nedenimiz ne? Bu davranışı bize yaptıran asıl sebep ne? Bu sorulara verdiğimiz cevaplarda yatıyor bu davranışımızın sebebi.

Neydi, Neydi O?

Sohbet esnasın da arkadaşımın bir gün önce katılmış olduğu seminerden, konumuzla ilgili olan kısmı bana aktarırken bir yerde takıldı. Daha doğrusu sohbet konusunu hatırlıyor fakat misaldeki eylemi yapan kişinin ismi gelmiyordu aklına. ‘’Sohbetleri can kulağı ile dinliyorum. Daha sonra isimleri hatırlayamıyorum.’’ Diyordu. İsim ve detay hatırlayamamanın kendisini ne kadar çok üzdüğünden bahsetti. Hatta bunun kendisinde bir hastalık olabileceğini söylediğinde, tedirginliğini telefonun öteki ucundan hissettim. Sanki dünya da tek kendisinde olan bir durummuş gibi. O an da bunun üzerine düşündüm. Bu tarz kaygılardan kendim de sık sık olmasa da karşılaştığımı fark ettim. İsimleri hatırlamakta zorlanır ve hatta ikinci kez aynı kişi ile karşılaştığımda zihnimin o kişiye yakıştırdığı başka bir isim gelirdi aklıma. Ya da isim neydi diye düşünmekten o kişinin konuşmasına odaklanamazdım. Bu durumu bende iyileştiren şeyi keşfettiğimde, arkadaşıma da bunu tavsiye ettim:

Yeni tanıştığınız kişilere hitap ederken, isimlerini doğru hatırlayarak hitap etmek, hitap ettiğiniz kişiye verdiğiniz değeri gösterir. Aynı zamanda sizin ne kadar dikkatli olduğunuzun da kanıtıdır. Bireysel ilişiklerde bu önemlidir. Peki isimleri nasıl kolaylıkla hatırlayabiliriz? Aslında uygulama yöntemi de bir o kadar kolaydır. Bir daha karşılaşma ihtimalinizin yüksek olduğu o kişinin ismini, hatırlamak istiyorsanız, bu ilk iletişim esnasında ismi ile sık sık ona hitap edin. Cümlelerinizin içerisinde ismini sık sık kullanın. Böyle bir ortam olmadı ve bunu yapamadıysanız, belirgin bir özelliğini, mesela sizden daha uzun boylu ise, o zaman ‘’ uzun Merve’’ veya boy farkı çok daha fazla ise ‘’ up uzun Merve’’ diye kodladığınızda isimi kolaylıkla hatırlayacaksınız. Bu teknikleri uyguladığımda sonuç istediğim gibi oluyor. Uygulamadığımda hala isimi hatırlamakta zorluk çekiyorum.

Sohbetlere, seminerlere katıldığımızda daha sonra hatırlamak için telaşla her cümleyi not almaya çalıştığımız, ileride lazım olur, bir yerde bir durumda kullanırım diye aldığımız notlar geldi aklıma. Hani not alacam derken o atmosferi kaçırdığımız. Her söyleneni not almaya devam ederken bir kelimeyi kaçırdığımızda neydi, neydi o kelimeyi bulmak için sağa sola sorduğumuzda o esna da akan tüm kelimeleri, cümleleri de kaçırırız. Bu davranışımızla soruyu sorduğumuz arkadaşımızı da sohbetten koparıp almış oluruz. Öyle ki bu çabanın sonucunda o aldığımız notlar o defter içerisinde bir hazine gibi durup bizleri bekler. Bir gün, bir zaman belki kendilerine bir daha bakılma umudu ile.

Çoğunlukla ne olur?

Defteri, tüm o notlarla kapatır, yazılan o bilgiler o defter de kalır, hapis olurlar. Bir daha ki seminere kadar hiç açmayız defterimizi. Açtığımızda da o notları görmezden gelir, yeni bir sayfaya geçiş yaparız. Bu sebeple seminer sonunda da aklımızda pek az şey belki kalır. Ne seminer amacına ulaşır ne de not alma çabamız amacına ulaşmış olur. Şimdi not alma çabama böyle bakınca kaçırmış olduğum o lezzetlerin yanında anlamsız kalıyorlar. 

Daha sonra okunmama ihtimali yüksek olan o deftere o notları neden yazıyor ki insan? Asıl not alma nedenimiz ne? Bu davranışı bize yaptıran asıl sebep ne? Bu sorulara verdiğimiz cevaplarda yatıyor bu davranışımızın sebebi.

Sohbet veren, ders veren, yazı yazan, öğrenim gören bir öğrenci isek, bu notlar bize kesinlikle lazım olacak ve bu bilgileri not edin derim. Böyle nedenleriniz yoksa not alma ihtiyacınız nedir o halde? O noktaya bir bakın. Acaba bak bak ne güzel not alıyor desinler diye midir? Yoksa ne kadar ilgili olduğunu ne kadar da kültürlü olduğunu göstermek istemen midir? Senin bu davranışın yukarıda bahsettiğimiz hangi kategoride? Asıl bu davranışın altında yatan fayda ne? Bir davranış bize fayda sağlamıyorsa biliyorsunuz ki yapmıyoruz!

Oysa ki seminerden, sohbetten aldığınız lezzet, aldığınız öğütler, edindiğiniz tecrübeler, kendinizi o sohbetin içerisine verdiğinizde bilinçaltına inecekler ve açıp okumayacağınız o notlardan daha kalıcı olacaklar. Her detayı ile hatırlayamadığınız o seminerde ki bilgiler, onlara ihtiyaç hissettiğinizde, siz farkına varmadan tam da orada çıkacaklar ortaya. Hem de kendi içinizden, doğal hali ile.

Elbette ki kullanılan örnekteki o isimleri hatırlamak güzel olandır. Anlatım içerisinde kullandığınızda anlatmak istediğiniz şeyi destekler ve aynı zamanda da kalite katar. Bunun için her detayı not etmeye çabalamak yerine, özlü sözleri, hatırlamak istediğiniz isimleri küçük bir not defterine kaydetmek yeterlidir. Bunun dışında çabalamak o atmosferin dışına çıkmak olacağından, bizleri o sohbetten koparıp alır.

An da kaldığımızda o sohbetten daha fazla feyz alır, farkında olmadan verilen örneklerden tecrübeler, bilgiler ediniriz.

Anda kalalım, anı yaşayalım……

Saygılarımla

Yazar'ın diğer yazılarına ulaşmak için:

https://nefes21.com/selma_onater

Yazar'ın sosyal medya hesabı:

https://www.instagram.com/selmaonater

Selma Onater

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!