Nefes Ve Farkındalık Günlüğü - 7. Gün
Bugün yedi günlük nefesle tanışma günlüğü turumuzun son günü, umarım geçtiğimiz altı gün size nefesinizle ilgili güzel ipuçları ve deneyimler kazandırmıştır. Bakalım bugün neler katacağız nefes farkındalığı haznemize.
Bugün yedi günlük nefesle tanışma günlüğü turumuzun son günü, umarım geçtiğimiz altı gün size nefesinizle ilgili güzel ipuçları ve deneyimler kazandırmıştır. Bakalım bugün neler katacağız nefes farkındalığı haznemize.
Elimizde epey bilgi birikti kendi nefes kapasitemize ve sağlığımıza ait. Akciğerleri daha iyi hale getirmeye yönelik epeyce çalıştık, diyafram kullanımı ile bütünsel ve kapsamlı bir nefes için neler yapılabileceğini deneyimledik şimdi sıra topladığımız tüm bilgileri değerlendirmeye geldi.
Bugünkü çalışmaya geçmeden önce biraz nefes nelere etki ediyor, nefes konusu arkasında neler var, diyafram neler yapıyor, burun nefesi neden önemli onlara bakalım.
Nefes ve duygular ortak çalışır dolayısı ile nefes ve psikoloji birbiri ile direkt ilgilidir. Yani duygunuz değiştiğinde nefesiniz de değişir ve aslında bu gelen duygu keyifli bir duygu değil ise nefes formu da iyi değil diyebiliriz. Duyguya kapılıp gittiğimizde nefesimiz bozulur ve aslında panik atak, kaygı bozukluğu, anksiyete dediğimiz durumlar kendini nefes formunun bozulması ile birlikte daha fazla göstermeye başlar. Bununla birlikte nefesimizi kendi irademizi kullanarak değiştirdiğimizde duygularımız da otomatik değişir. Özetlemek gerekirse; ya duygunun bizi yönetmesine izin veririz ya da nefesimizle biz duygularımızı ve hayatımızı yönetiriz. İkisi de mümkün. Peki, siz hangisini tercih edersiniz?
Diyaframa gelecek olursak, öksürmeden, hapşırmaya, hıçkırıktan esnemeye, saç telinden ayak tırnaklarına kadar bedenimizin her bir noktasına ve anına etki eden, bize en iyi hizmeti sunmak için gerektiğinde esneyen gerektiğinde ise sıkışan muazzam bir kas. Onu en iyi şekilde kullanabilmek bütünsel sağlığımız açısından oldukça önemli
Nefes konusunun en can alıcı noktalarından birisi de burun nefesi ile diyaframın ortak oluşudur. Yani diyafram iyi çalışmıyorsa burun iyi kullanılmıyor demektir. Dolayısı ile burun kullanmaya başladığımızda diyaframı uyarıp çalıştırıyoruz ya da tam tersi, diyaframı çalıştırdığımızda burun kullanım kapasitemiz düzeliyor. Bu da beraberinde geniz eti, horlama, faranjit, laranjit vs gibi bir semptomun azalmasına ya da ortadan kalkmasına sebebiyet verebiliyor. Ağız nefesinde ise çok ufak bir basınç farkı ile diyafram kullanılamıyor ya da uzun soluklu nefes çalışmaları bir miktar kullanılabilir hale geliyor.
Diyafram aynı zamanda bizim yaratanla bağlanmamızı ve hayatta kalmamızı sağlayan bir kas. Nasıl derseniz alt sonulum bizim sağ beyin küremizi yani parasempetik sinir sistemimizi uyararak duygularımıza, inançlarımıza, birlik bilincimize ve yaratanla direkt buluşmamıza aracılık ederken, üst solunum ise sol beyin yani sempatik sinir sistemimizi aktive ederek bizim hayatta kalmamızı, yaşamla bağlantımızı, hayattan zevk almamızı, doğru anda doğru adımlar atmamızı sağlıyor. Dolayısı ile bütünsel nefes dediğimiz şey, bu iki kısmı yani alt ve üst solunumu, sağ ve sol beyin lobunu, sempatik ve parasempatik sinir sistemini bir dengede tutabilme kabiliyeti oluyor.
Olaya böyle genel bir çerçeveden bakıldığında nefes konusunun “nefes al- nefes ver” sınırlamasından çok daha derin yerlere hizmet ettiğini görebiliriz.
Bu önemli bilgilerden sonra bugünkü çalışmamıza geçebiliriz.
Alt-üst solunum ve ağız-burun nefesinin farkı ile ikisinin birlikte kullanımını ile farklı nefes alışverişlerini ve bunların yarattığı duygulara bakıyor olacağız. Haydi başlayalım.
Dik ve rahat bir pozisyonda oturarak çalışmaya başlayabilirsiniz.
7 tane burundan nefes al – burundan nefes ver
7 tane burundan nefes al – ağızdan nefes ver
7 tane ağızdan nefes al – ağızdan nefes ver
7 tane ağızdan nefes al – burundan nefes ver
Bu çalışma ile her bir adımda bedeninizde ve zihninizde hangi duyguların oluştuğunu gözlemleyin. Rahatlama, gerginlik, sıkıntı vs hangi adımda sizde hangi duyguyu yarattığını not alın.
Ve sonrasında daha önceki günlerde aldığınız notlar ile karşılaştırın. Gerçekten önceki günlerde yaşadığınız duygu durumlarındaki nefes formunuz ile bu nefes çalışmasında oluşan duygular birbiri ile aynı mı? Eğer aynı ise duygu-nefes durumunuz bedeniniz tarafından tanınmış ve otomatikleşmiş diyebiliriz ve burada size faydalı olmayan kısımları dönüştürmek için adım atmanız gerekecektir. Eğer bugünkü çalışma ile aldığınız notlar arasında farklı bir durum varsa o zaman nefesiniz le birlikte duygu durumunuz hala yönetilmeye, yönlendirilmeye ve daha iyi hale kolaylıkla getirilmeye daha müsait demektir.
Hayrınıza olan nefesi kolaylıkla ve sağlıkla hatırlamanız ve tatmanız niyetiyle
Sevgiyle
Dilek Torun
En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!