Nefes Ve Farkındalık Günlüğü - 6. Gün

Genel olarak baktığımızda doğru nefes olarak tanımlanan “diyafram nefesi” dışında aslına bakılırsa yaptığımız çalışmalarda en çok üst solunum daha öndeydi. Bunun nedeni aslında toplum olarak farkında olarak ya da olmayarak zaten üst solunum kullanıyor olmamız

Nefes Ve Farkındalık Günlüğü - 6. Gün

Genel olarak baktığımızda doğru nefes olarak tanımlanan “diyafram nefesi” dışında aslına bakılırsa yaptığımız çalışmalarda en çok üst solunum daha öndeydi. Bunun nedeni aslında toplum olarak farkında olarak ya da olmayarak zaten üst solunum kullanıyor olmamız. Yani özel bir çaba ve dikkat vermediğimiz sürece öğrenilmiş ve alışkanlık haline gelmiş bir nefes formumuz var. Aslında doğru nefes dediğimiz şey biraz emek ve zaman istiyor. Çünkü biz onu daha üç yaşındayken korkular, acılar, genetik aktarımlar vs derken unuttuk ve kaybettik. Yeniden hatırlamadan önce aslında unuttuğumuz nefesin ne kadar kıymetli olduğu ve şuan mevcutta kullandığımız nefesin ise birçoğumuz için ne kadar yorucu olduğunu biraz olsun fark ettirmek istedim.

Bu farkındalıkla birlikte bugün bütünsel, kapsamlı bir nefesi ve hücresel oksijenlenme seviyesini bedenimize tanıtmaya kolayca ve etkili bir şekilde başlayabiliriz.

Diyafram kullanımı ile birlikte bütünsel, kapsamlı bir nefesi bedenimize yeniden hatırlattığımızda aslında hayatımıza oldukça büyük katkı sağlamış olacağız.

Önce bütünsel nefes nedir onu açıklayayım. Kişiler fakında olarak ya da olmayarak tek tip nefes kullanıyor. Yani ya sadece karın nefesi ya da sadece göğüs nefesi. Bunların ikisi de sağlıklı olmakla birlikte sadece birinin kullanılıyor olması ruh, beden ve zihinle ilgili bazı sorunların olduğunun habercisidir. Bütünsel nefes dediğimiz şey ise; akciğerlerimizi maksimum kapasite ile kullandığımız, oksijenlenme düzeyimizin en optimum seviyede olduğu ve diyafram kullanımı ile hem alt hem de üst solunumu dengelediğimiz nefestir.

Diğer yandan bizim karnımızı şişirerek aldığımız ve karnımızı içeri çekerek verdiğimiz nefes diyafram nefesi değil karın nefesidir ve muhtemelen bu nefes kullanımında diyafram ve akciğerler tam randımanlı olarak devrede değildir. Diyafram bizim akciğerlerimiz ile abdominal bölge dediğimiz karın bölgemiz arasında köprü olan ve bedenimizde ayak tırnaklarımızdan saç telimize birçok noktaya etki eden kıymetli ve hayati bir kastır.

Şimdi bütünsel nefesi nasıl hissedebiliriz onu deneyimleyelim…

Bunun için size birkaç duruş pozisyonu yazacağım bunların hepsi aynı nefesi almanıza yani bütünsel nefesi bedeninize tanıtmanıza imkân sağlar. Sizler bulunduğunuz ortama göre kendinize en uygun olanı kullanarak faydalanabilirsiniz. Evde, otobüste, minibüste, restoranda istediğiniz her yerde size en kolay olanı seçebilirsiniz.

Burada en önemli nokta çalışmayı yaparken nefesinizi iyi izlemeniz ve hissetmeniz. Aldığınız nefes bedeninizde nerelere ulaşıyor, en yoğun nerede hissediyorsunuz, verirken bedenden nasıl ve hangi sırayla çıkıyor, nefes aldıktan sonra ve verdikten sonra nefes tuttuğunuzda bedeninizde neler oluyor, her nefeste gelişme, genişleme, farklı noktalara ulaşma oluyor mu? Her seferinde nefes biraz daha yukarı, aşağı, sağa, sola öne, arkaya genişliyor mu ya da siz farklı neler hissediyorsunuz gözlemleyin ve mümkünse her nefesi not edin.

Her bir nefesi burundan alıp burundan veriyoruz, gözler açık ya da kapalı olabilir fark etmez, kapalı olursa daha iyi odaklanabilirsiniz. Nefes alırken alabildiğiniz kadar uzun sürede alıp, verebildiğiniz kadar uzun sürede verin, arada tutma boşlukları yaratırsanız bu da güzel olur.

İdeal olarak 4 saniye nefes al, 2 saniye nefes tut, 8 saniye nefes ver, 2 saniye nefes tut şeklinde çalışabilir ve bunu maksimum 20 tur uygulayabilirsiniz

 

  • Lotus pozizyonu. Bunu ayakta ya da oturarak yapabilirsiniz. Lotus pozisyonu ideal dik duruş pozisyonudur. Kuyruk sokumu dışarıda, karın bölgesi biraz içeride, göğüs açık ve ileri bakıyor, omuzlar 2 santim kadar geride, çene ileri bakıyor olacak şekilde olabildiğince rahat bir duruş oluşturmak
  • Bir sandalyenin tam ucuna düşecekmiş gibi oturarak bedeninizi aşağı doğru serbest bırakarak yere eğilmek. Kollarınızı da serbestçe önünüzde ve aşağı bırakın
  • Ayaklar omuz hizasında açık, eliniz belinizde, dizler hafif kırık ve çiçek koklar gibi öne eğilmek
  • Rüku pozisyonu
  • Secde pozisyonu
  • Eski stil alaturka tuvalete oturur gibi fakat omurga lotus duruşundaki gibi dik olacak şekilde çömelmek
  • Koltukta ya da sandalyede otururken dirseklerinizi bacağınıza koyup avuçlarınızı yanağına koyarak öne eğilmiş duruş
  • Sert bir zemine yüz üstü uzanıp çenenizi ellerinizin üzerine koymak


Bunlardan hangisini denerseniz deneyin alacağınız nefes diyaframınızın aktif olarak çalıştığı ve bütünsel olarak kullandığınız bir nefes olacaktır. Yani hem alt solunum hem üst solunum devrede olacak, bu sayede sağ-sol beyin dengesi, beden dengesi, maksimum oksijenlenme gibi birçok faydayı beraberinde getirmiş olacak.

İlk denemede belki çok iyi hissedemeyebilirsiniz bununla birlikte en az bir ay günde 5-10 dakikanızı bu şekilde nefesinize ayırdığınızda nefesiniz de size cevap verecektir.

Açık, derin ve doyumlu nefesleriniz olsun

Sevgiyle
Dilek Torun

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!