verhal

verhal

Op een dag komt de professor van filosofie naar de les met wat materiaal in zijn handen. Wanneer de les begint neemt hij de pot voor zich zonder iets te zeggen en vult de pot vervolgens met tennishallen tot de boord. Dan vraagt hij of de pot vol is en tegelijkertijd zeggen zijn leerlingen dat het vol is. 

Daarna haalt de professor kiezelstenen uit één van de dozen dat op de tafel staat en ledigt deze ook in de pot, kiezels beginnen te glijden en vullen de leegtes tussen de tennisballen. De professor vraagt terug of de pot vol is. De studenten antwoorden dan ‘’ja’’ het is vol. 

Dit keer neemt de professor de andere doos met zand van de tafel en giet langzaam het zand in de pot, en het zand vult de leegtes tussen de kiezelstenen. Professor vraagt weer dezelfde vraag aan zijn studenten die in een koor ‘’ja’’ antwoorden. 

Daarna neemt de professor twee kopjes koffie van onder de tafel en begint hij de koffie in de pot te schenken. De koffie vult dan de gaatjes tussen het zand. De studenten beginnen te lachen...en de professor begint zijn studenten te adviseren. 

‘’Deze pot stelt jullie leven voor’’ 

De tennisballen zijn de belangrijkste dingen in je leven, zoals je familie, kinderen, gezondheid en vrienden. Als je andere dingen verliest, zijn deze voldoende om je leven te vullen. De kiezelstenen zijn dan de andere dingen die minder belangrijk zijn zoals je werk, je huis, je auto... 

De zand is dan de andere kleine dingen, als je de pot eerst met zand vult, is er niet genoeg ruimte meer voor de stenen en vooral voor de tennisballen. 

Hetzelfde geldt ook in ons leven, als je je tijd en energie aan kleine dingen gaat verspillen, blijft er geen tijd meer over voor belangrijke dingen. Richt je aandacht op belangrijke dingen voor je geluk. 

Speel met je kinderen! Let op je gezondheid! Ga uit eten met je geliefden! Doe inkopen voor je huis! 

Dus plaats eerst de tennisballen in de pot, weet je eerste prioriteiten, de rest is zand. 

Ondertussen vraagt een leerling nieuwsgierig de vraag, ‘’professor wat zijn die twee kopjes koffie dan?’’ Lachend antwoordt de professor, 

‘’Ik verwachtte deze vraag al...hoe druk je leven ook is, er is altijd tijd genoeg om een kopje koffie te drinken met je vrienden en dierbaren’’. 

Adem nu diep in, en stop eventjes met te denken Alles verloopt zoals het hoort. 

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!