İletişim Kurma Becerisi
İletişim doğuştan gelen bir yetenek mi. güçlü iletişim nasıl olur, iyi bir iletişim hayatımıza nasıl kolaylaştırır. İletişimi sadece sözcüklermi oluşturur.
İletişim kişiler arasında duygu düşünce haber kaynaklarının karşılıklı akışının çeşitli yollardan gerçekleşmesidir.
Anne karnında korteksin oluşumuyla birlikte hissetiklerimizle başlar, doğumun gerçekleşmesiyle devam eder. Bebeğin o ilk çığlıkları bu dünyadaki ilk iletişimidir, daha sonra anneyle iletişimini güçlendirerek beslenme ihtiyacını güven altına alır. Büyüdükçe iletişim kurduğu insan sayısı artar.
İletişim becerisi doğuştan genlerle gelen bir parçamız olmakla birlikte asıl iletişim gelişim ile birlikte şekilleniyor. İlk iletişim yerimiz olan aile rolü çok büyüktür, çocuk her haliyle ailede şekilenmeye başladiği gibi iletişmdede ailede şekilenir. Aile fertleri birbiri ile konuşarak iletişim kuruyorsa çocuk bunu gözlemler ve öğrenir, aile fertleri sesiz kalıp beden dilleriyle birbiriyle iletişim kuruyorsa çocuk bunu gözlemler ve öğrenir.
İletişimde en büyük payı sözcükler oluşturuyor, fakat iletişimi sadece sözcüklerin içine hapsetmek haksızlık olur. Düşünün konuşurken beden dilinizin sabit kaldığını çok güzel sözcükler kuruyorsunuz fakat yüz mimikleriniz hiç hareket etmiyor, göz kaslarınız sabit duruyor, dünyanın en anlamlı kelimelerini kullanın karşı tarafa antlatmak istediğniz duyguyu verebilirmisiniz, bazen bir bakış bazen bir gülümse, bazen bir el hareketi sayfaları dolduracak kelimelerden daha çok anlam taşır.
İletişim esnasında oluşturulacak güven çok önemlidir. Konuşurken karşı tarafın gözlerinin içine bakılmalı ona seni önemsiyorum hissi veririz. Karşı tarafa karşı net olmak, bilgi kirliliği oluşturmamak, karış tarafın konuşmasına müsaade edilerek onunda duygularını fikirlerini ifade etmesi kişiye öremli olduğunu hissettirir.
huzurlu olursunuz, sosyal çevrenizde keyifli olursunuz.
Saniye Erdem
En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!