Gerçekleşen Hedeflerin Püf Noktası
Amacın varsa hedefin yolda...
Seni hedefine götürmediğini düşündüğün şey ne?
Aslında senin içinde olan o his bir hedef mi yoksa amaç mı?
Ulaşamadığını düşündüğün şey gerçekte hedefin mi yoksa amacın mı?
Öncelikle amaç ve hedef konusuna şöyle bir özet olarak bakalım;
Bahsettiğimiz şey Amaç ise; Arkasında mutlaka bir tutku, bir heyecan, bir arzu ve dünyasal bir fayda vardır diyebiliriz.
İşte bunların hepsi bir arada toplandığında seni amacına ulaştıracak bildiğin ve bilmediğin bir sürü kapılar açar. O kapılar bir bir açılırken sen bilmediğin, ummadığın, hatırlamadığın birçok yol ve kaynakla buluşursun.
İşte bu kaynaklarla buluştuğun zaman da amacına gidişin hem daha kolay, hem daha hızlı olur.
Eğer içindeki şey hedef ise ( -ki hedefler de çok önemli ve olmazsa olmazımız ) bu hedefin gerçekleşmesini kolaylaştırmak adına bir amaçla desteklemen ya da bir amaca bağlaman çok önemli.
Çünkü insan bazen hedefle hayali karıştırabiliyor yani bu aslında içinde bulunduğun duygu durumu hedefine mi yoksa amacına mı ait bazen insan fark edemeyebiliyor. Bu yüzden aslında çoğu ulaşılan hedefin kısa süre sonra anlamını ya da heyecanını kaybetmesi. Ya da bir amaca bağlı olmadığından belki de hedeflerin bazılarının gerçekleşmeyişi.
O yüzden bir durup bakmak lazım. Bu düşünce aslında içinde sadece bir istek mi yoksa amaç mı?
Amaç ise neyi amaçlıyor?
Örnek vereyim; Bir kitap yazma fikrin var diyelim bu bir hedeftir. Peki, bu kitabı yazmanın amacı ne? Yani bu kitap basılıp, raflara dizildiğinde ve okuyucu ile buluştuğunda ne olacak? Hedefin en son noktası yani sonucu ne olacak? Farkındalık yaratmak, bilimsel bilgi vermek, kendini tatmin etmek vs her ne ise bu senin amacındır. Buna şöyle de bakabiliriz, gerçekte bütüne hizmet etmek üzere bir amacın var bunu ortaya çıkartmak için kitap yazmayı seçtin yani hedefledin.
İşte bu ikisinin arasındaki dengeyi bununla birlikte de senin için gerçekte öncelikli olan şeyi bulduğunda amacına sağlıkla ve kolaylıkla ulaşıyor olursun.
Aslında amaç dediğimiz şey derinlerde senin değerlerindir. Yani seni sen yapan veya yapacak olan şeydir.
Şimdi neden bahsettik? Kitap yazmaktan ve kitap yazmanın bir hedef, o kitabı neden yazacağını bilmenin amaç olduğundan.
Seni canlandıran, seni o kitabı yazmaya iten arka planda içine, kalbine baktığında amacın mı ağır geliyor yoksa hedefin mi ağır geliyor? Öncelikle buna bakmakta fayda var.
Amaç öncelikli ise, yolculuk çok daha kolay, keyifli ve AN ’da geçecektir.
Öncelik hedefte ise o zaman amacını netleştirmen sana daha farklı kapılar, daha farklı alanlar, seni o amaca götürecek yeni kaynaklar ortaya çıkartacaktır.
O yüzden benim sana önerim, hedefini ve amacını belirleyip o yolda kaynaklarını bulman.
Bunun için Kaynak listesi yapabilirsin. Bu kaynak listesi dediğimiz şey şuan elinde olanlar olabilir, dünya da var olduğunu bildiğin ama henüz sana ulaşmamış kaynaklar olabilir, ya da senin hiç bilmediğin, tahmin etmediğin şuan hayatında olmayan bununla birlikte hayatına dâhil edebileceğin yolculuğun sırasında çıkan yepyeni kaynaklar olabilir.
İşte bunlar hedef ve amacını belirledikten sonra o yolda yürümeni kolaylaştıracak adımlar. Bu adımları da tabii sen bulacaksın ve bunu bulman için sana önerim hedefin ve amacın için en az bir hafta boyunca her gün en az 10 tane ( bu günlük 50-100-200 de olabilir sınır yok bununla birlikte en az 10 tane ) kaynak yazman.
Bunu hedefin ve amacın için iki ayrı sayfada tutabilirsin. İkisinde aynı kaynaklar da olabilir, farklı kaynaklar da olabilir. Gün sonunda baktığında o kaynakları nasıl birleştirebilirsin, onlarla neler yapabilirsin, elinde olmayan kaynakları, elinde olanları kullanarak hayatına dâhil edebilirsin bunları da ortaya çıkartmış olacaksın.
Belki ikisini ayrı ayrı yazarken hiç bilmediğin, hatırlamadığın yeni kaynaklar ortaya çıkacaktır. Dolayısı ile hedef kaynakların ile amaç kaynakların farklı olabilir ve bu iyi bir şeydir, gün sonunda bu iki listeyi önüne koyduğunda aslında ne kadar çok kaynağın olduğunu görmüş olacaksın ve belki de bu kaynaklar bir birini tamamlayacak ve bu da yolculuğunda sana büyük bir katkı ve hizmet sağlamış olacak.
Kaynak olarak neleri yazabileceğini sorarsan; tanıdığın kişiler, aldığın eğitimler, bilgilerin, deneyimlerin, eşyaların, yeteneklerin, tecrübelerin, işin, mesleğin, ailen, yaşadığın yer hatta bazen başarısızlık diye tanımladığın aslında sana ilham verebilecek deneyimler vs… Hedefine ve amacına giden yolu düşündüğünde aklına gelen her şey senin kaynağındır.
Tüm bunlar bir uyum ve ahenk içinde bir araya geldiğinde ve yolunu aydınlattığında seni sonuca götüren tünelin çıkışı ve o çıkışta görünen ışık yaşamına inanılmaz güzel bir armağan katıyor olacak.
İşte şimdi elde ettiğin sonuca bakıp, bunun inanılmaz güzel hissiyatı ile kendini hemen ödüllendirebilirsin.
Amaçlarının kolayca yeşermesi ve onları kendi yaşamına ve dünyaya katkı sağlayacak muhteşem hedeflere dönüştürmen ve kâinatla buluşturman dileği ile…
Dilek Torun
En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!