Burun Sağlığınız İçin Birkaç Nefes Tekniği
Doğal, yeterli ve sağlıklı nefes alabilmek için en önemli organımız elbette “BURUN”. Hal böyle olunca onun da sağlıklı olması önem arz ediyor.
Bugün sizlere burun kanallarını açma, burun eti, kemik eğriliği gibi durumlarda yaşanan nefes alma problemleri ile ilgili deneyim ve bilgilerimi paylaşacağım.
Çocukluk ve ergenlik döneminde hatta yetişkinlikte bile bolca sinüzit, alerji ve burun tıkanıklığı yaşayan bununla birlikte geçen ay “tesadüfen”, (tesadüf diye bir şeyin olmadığını bilerek belirtiyorum) doğuştan “konka bülloza” hastası olduğunu öğrenen bir nefes koçu olarak, bizzat kendi tecrübe ettiklerim ve danışanlarıma tecrübe ettirdiğim yöntemleri sizlerle paylaşıyorum.
Burada yazacaklarım kesinlikle bir tıbbi tedavi bilgisi ya da uygulaması değildir. Paylaştığım tüm bilgiler bir nefes eğitmeni ve bu rahatsızları yaşayan birey olarak farkındalığınıza katkı olmak ve yaşam kalitenizi yükseltmek içindir. Öncelikle tıbbi kontrollerinizi yaptırarak, doktorunuzun tedavisini uygulamanız önemlidir.
Doğal, yeterli ve sağlıklı nefes alabilmek için en önemli organımız elbette “BURUN”. Hal böyle olunca onun da sağlıklı olması önem arz ediyor.
Doğduktan sonra oluşan bazı rahatsızlıkların yanında genetik ya da anatomik olarak oluşan burun bölgesi problemleri de olabiliyor. Doğumdan sonra oluşan bir rahatsızlığın tedavisi de genel olarak, genetik ve anatomik (doğuştan) bir rahatsızlıktan çok daha kolay olabiliyor.
Bu nedenle şimdi burada; burun eğriliği, burun eti, geniz eti, burun tıkanıklığı, darbe sonucu oluşan kırık ve eğrilikler için uygulayabileceğiniz, günlük yaşamınızı kaliteli hale getirmenizi sağlayacak bilgiler paylaşacağım.
Burun bizim nefes alış verişimiz için oldukça hayati bir organ biraz önce de bahsettiğim gibi. İsterseniz önce burun neden önemli kısacık maddeleyelim.
Nefesi, bedenin ihtiyacına göre ısıtır, soğutur, nemlendirir akciğerlere en uygun kalitede ulaştırır,
Konkalar ve burun boşluğu sayesinde basınç ve türbülasyon sağlar, bedene girecek olan mikropları tutar, filtreler ve nefes verirken dışarı atılmasını sağlar, Akciğerleri tam kapasite oksijenle doldurmayı ve en kaliteli şekilde kullanmayı sağlar, sağ ve sol beyin dengesini sağlar, sempatik ve parasempatik sinir sistemini çalıştırır, diyaframın çalışması ve psikolojinin dengelenmesi ile direkt ilgilidir, Burun kullanılamadığında ağız yolu enfeksiyonları ortaya çıkar, faranjit, laranjit, bademcik gibi rahatsızlıkların sayısı ve şiddeti artar.
Dolayısı ile burnumuz bedenimizde çok önemli bir yer ve önem sahibi. Ona dışarıdan yapılacak olan her türlü müdahale aslında tüm mühendisliğin, bir daha geri gelmeyecek şekilde bozulmasına sebep olabiliyor, bazen de cerrahi müdahaleler sonrasında problemler tekrarlayabiliyor.
Bu denenle, burunda kemik eğriliği, deviasyon yoksa ve sorun sadece konkalara bağlı ise nefesle çözüm sağlanabilir.
Burun eti olanlar için 20-30 gün nefes çalışmalarını, eğer sonuç alamazlar ise cerrahi müdahaleye başvurmalarını öneriyoruz. Aynı şekilde burun eğriliği olan danışanlarımızda da nefes çalışmaları ile burun kullanım kapasitelerini uygun hale getirmelerini sağlıyoruz.
Burnunda yaşam kalitesini çok düşüren darbe, kırık, ergenlikle vb. sebeplerle eğrilme yaşayanlar varsa burun kemiklerini düzelttirebilir ya da törpületebilirler ancak burun etlerinize bir müdahalede bulunmadan önce düzenli nefes egzersizi yapmanızı öneriyorum. Çünkü burun etleri işlem gördüğünde telafisi olmayan sonuçlara ya da tekrarlayarak aynı işlemlerin sürekli yapılmasına sebep olabiliyor.
İşte şimdi sizlere hiç nefes alamaz durumlara geldiğimde bunu birkaç dakikalık nefes çalışması ile daha dengeli hale nasıl getirdiğimle ilgili ipuçları. Burada hem kendi kullandıklarımı hem de ihtiyacınıza uygun olarak kullanabileceğiniz tüm çalışmaları açıklamaya çalışayım.
1- Burun kanallarını dengelemek için;
Burun kanallarının açıklık seviyeleri 15 dakika ile 8 saat arasında değişiklik gösterir. Yani baktığınızda sağ burun deliği sol burun deliğine göre biraz daha tıkalı ( eğer bir sağlık sorunu yoksa) bilin ki, 15 dakika ile 8 saat aralığında mutlaka sağ burun deliğiniz açılırken sol burun deliğiniz tıkanmıştır.
Bu durum aslında psikolojinizle de direkt etkili olabiliyor. Yani; sağ burun deliği ile sol beyin çalışır ve bu durumda sağ burun deliğinden nefes alıyor iseniz; panik, konsantrasyonlu, heyecanlı, agresif, mantıksal, sayısal, dinç, uyanık, stresli ya da gergin olabilirsiniz
Diğer yandan sol burun deliği sağ beyin ile çalışır ve bu durumda sol burun deliğinden nefes aldığınız süre içinde daha dingin, yaratıcı, sezgisel, uyuklayan, ağırkanlı, bağışlayıcı, anda ve daha duygusal olabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili detaylar ayrıca yazılabilir.
Gördüğünüz gibi her ikisinde de hem avantajlı hem de dezavantajlı durumlar bulunuyor. İşte tüm bunları bir dengeye almak, yaşam kalitesini daha iyi hale getirmek için iki burun deliğinin dengelenmesi hem kolay, hem bedava, hem de bütünsel sağlığınız için mükemmel bir kaynak.
Nasıl uygulanır?
Yoga yapanlar ya da nefes çalışanlar bunu çok iyi bilirler. Bilenler için hatırlatma, bilmeyenler için kaynak olsun.
Sağ ya da sol el fark etmez (sağ el için tarif ediyorum). İşaret ve orta parmağınızı iki kaşınızın iki santim üzerine (epifiz bezi bölgesine) yerleştirin, başparmağınız sağ burun deliğini kapatacak ve serçe parmağınız da sol burun deliğinizi kapatacak şekilde üzerinde dönüşümlü çalışacak.
Başparmağınız ile sağ burun deliğinizi kapatın ve sol burun deliğinden derin ve güçlü nefes alın, o nefesi biraz içinizde tutun ve serçe parmağınız ile sol burun deliğini kapatarak sağdan nefes verin, bu sefer sol kapalıyken sağdan nefes alıp başparmakla sağ burun deliğini kapatarak soldan nefes verin. Burada ilk turdan sonra aşağıdaki gibi 21 tekrarla bunu yaptığınızda tüm bedeninizde dengelenme olacaktır. (al-ver 1 sayı).
Sağı Kapat Soldan al –
Solu kapat Sağdan Ver ↔ Sağdan al -
Sağı kapat Soldan Ver ↔ Soldan al –
Solu Kapat Sağdan Ver ↔ Sağdan al -
Sağı kapat Soldan Ver ↔ Soldan al –
Solu Kapat Sağdan Ver …
Yani
Bu çalışmayı burnunda sorun olan ve olmayan, daha dengeli ve irade sahibi olmak isteyen herkes yapabilir.
2- Nefesi rahatlatmak için
Bu çalışma ile nefesinizi daha rahat hale getirebilir, mutluluk hormonlarınızı aktive edebilir, psikolojinizi daha iyi hale getirebilirsiniz.
Özellikle gribal durumlarda, alerji, astım ve koah hastalarında derin ve uzun nefes alabilmek, burun kullanımını sağlamak ve oksijenlenmeyi artırmak için çok etkilidir. Böyle durumlarda kişi nefes alamamaktan yakınır ve daha hızlı nefes alıp vermeye çalışır bu da kişiyi yorar. Bu çalışmayı yaptığında hem yorulmamış hem de ciğerlerini yeteri kadar oksijenlendirmiş olur
Aynı zamanda geniz eti, ya da burun eti büyümesi olanlarda da solunum kanallarının açılmasına ve rahat nefes kullanımına yardımcı olur.
Uygulaması; bir sandalyeye 45 derece açı ile kalçadan eğilerek oturun. Omurga, boyun ve baş düz olsun kambur durmayın ve boynunuz bükük olmasın. Ellerinizi bacaklarınızın üzerine parmak uçları birbirine bakacak ve dirsekler kırık olarak koyun ( koltukaltını açmış olacaksınız bu sayede) Üst dişlerinizi hafifçe öne çıkartarak, gülümser gibi yapın. (biraz şapşal bir görüntü kabul bununla birlikte etkiyi deneyerek görebilirsiniz) kendinizi zorlamadan ağız ve burundan uzunca ve derin bir nefes alın ve yine uzun ve derin verin. Yapabilirseniz 4 sayıda nefes alın, 4 sayı tutun, 4 sayıda verin, 4 sayı tutun bu şekilde21 nefeslik bir döngü yapabilirsiniz. Zorlanırsanız 2 sayı ile başlayabilirsiniz.
Nasıl hissediyorsunuz?
3 - Burun kanallarını açmak için;
Bu çalışma asıl burun eti büyümesi, burun tıkanıklığı, horlama, uyku apnesi vb. durumları yaşayan kişiler için etkilidir.
Burada asıl amaç nefes vermek. Çünkü burun içinde herhangi bir nedenle tıkanıklık olduğunda ve nefes almak güçleştiğinde burun içindeki koruyucu tabakalar dışarıdan topladığı mikropları nefes verme güçlü olmadığı için dışarı atamaz, bu da daha fazla hastalığa neden olur. Bu nedenle amacımız hem burun kanallarımızı açmak hem de temizlemek.
Ayrıca diyafram kullanımı ve nefes verme işlemi birbiri için çok önemlidir. Yani diyafram çalışıyor ise burun çalışır, burun çalışıyor ise diyafram çalışır. Dolayısı ile birini toparladığımızda diğerine de etki etmiş oluyoruz.
Nefes verme kapasitemiz de diyaframımızın ne kadar çalıştığı ile ilgili bize açıkça bilgi veriyor gördüğünüz gibi.
Uygulama;
Başlangıç için 2 saniye ile başlayabilirsiniz bunu en az 4’e çıkarta bilirseniz bir ay içinde nefesinizdeki değişime inanamayacaksınız
Dik bir pozisyonda oturmak önemli. Burnunuzdan 2 saniyede saç diplerinize ya da alnınıza doğru dik ve vakumlu nefes alıp yine burnunuzdan 2 saniyede sümkürürcesine diyaframınızdan ve karın kaslarınızdan da güç alarak nefes verin. Burnunuzun içi temizleneceği için etrafa sümük saçılması çok normal ve aslında iyi bir şey. Yanınızda mendil bulundurmanız işi kolaylaştırır.
Bunu al-ver 1 nefes olmak üzere 21 kez yapabilirsiniz. 10 nefesten sonra genziniz yanmaya başlayacak korkmayın gayet normal hatta olmasını istediğimiz bir durum. 21 nefesin üzerine çıkmayın ya da biraz ara verdikten sonra yapın. Mesela sabah 21, öğlen 21, akşam 21 gibi.
Fazla yaptığınızda bedeninizi yorarsınız ve bunu istemeyiz. Önemli olan burun kanallarını açmak ve rahat nefes alıp vermeyi sağlamak.
Nasıl hissediyorsunuz?
4- Burun temizleme için,
Bunu yapmayı çok seviyorum, hem burun temizliği hem diyaframı güçlendirmeyi sağlıyor. Aslında başka şeyler için de kullanılan bir uygulama olmakla birlikte biz şuan konumuzla ilgili kısımlara bakalım.
Yine bu uygulama ile burun kanallarını rahatlatmak mümkün olduğu gibi, horlama, uyku apnesi, geniz eti gibi durumlar da rahatlatıcıdır.
Uygulama çok basit;
Derin bir nefes aldıktan sonra nefesiniz yettiğince burundan sümkürerek pompalama yapar gibi o nefesi vermek.
Şöyle tarif edeyim, Burnunuzdan derin bir nefes aldınız ve bu nefesi diyaframınızdan ve karın kaslarınızdan güç alarak hıh hıh hıh hıh ..... şeklinde nefesiniz bitene kadar yapabilirsiniz.
Başlangıç için 7 tekrar yeterlidir, zamanla bedeniniz bunu tanıyacak ve otomatik olarak yapmanızı sağlayacaktır.
Şifa olması niyetiyle, diğer yazılarda buluşmak üzere
Işık ve sevgiyle
Dilek Torun
En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!