Astım Ataklarını Nefes İle Yönetmek
Bugün sizlere astımla ilgili birkaç bilgi paylaşmak istiyorum. Paylaşacağım bilgiler ilgili öncelikle şu detayları paylaşayım, hiçbiri tıbbi bir yöntem ya da tedavi değildir. Günlük yaşam kalitenizi artırımınıza yönelik egzersizlerdir. Tıbbi teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurun.
Bugün sizlere astımla ilgili birkaç bilgi paylaşmak istiyorum. Paylaşacağım bilgiler ilgili öncelikle şu detayları paylaşayım, hiçbiri tıbbi bir yöntem ya da tedavi değildir. Günlük yaşam kalitenizi artırımınıza yönelik egzersizlerdir. Tıbbi teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurun.
Bu konularda beni tanıyan danışanlarım ve yakınlarım bilir; kendimde uyguladığım, test ettiğim, sonuçlarını gözlemlediğim teknikleri sizlerle paylaşıyorum.
Bu defa da bir nefes koçu, nefes teknikleri uygulayıcısı ve aynı zamanda astımı deneyimleyen birey olarak kendi uygulamamı paylaşacağım.
Öncelikle şunu söyleyebilirim, eğer siz ya da yakınlarınızdan biri astım hastası ise öğrenilmesi gereken ilk şey, kriz anında "nefes almak" eyleminin yerine “nefesi yavaşlatmak, derinleştirmek ve olabildiğince durdurmak” eyleminin devreye alınabilmesidir.
Çünkü astım, nefes alamama değil nefes verememe durumudur ( bunun duygusal, zihinsel ve ruhsal boyutu ayrı bir konu) şuan fiziksel kısımdan devam edelim.
Nefesi iyi ve tam verememek bize yeteri kadar nefes alamama problemini oluşturuyor.
Akciğerlerinizin bir kova olduğunu düşünün ve siz nefes veremeyip sürekli o kovaya nefes doldurmaya çalışıyorsunuz, kabınız dolu ve yeniyi alamadığında onu doldurmak için ekstra bir çaba ile içindekini ittirip kaktırıyorsunuz bazen taşırıyorsunuz vs, bu da size ektra yorgunluk ve farklı ağrılar olarak geri dönebiliyor.
Büyük kriz anlarını yönetebilmek için küçük krizleri ve hatta gündelik yaşamınızdaki nefesinizi yönetmeniz çok önemli.
Sağlığınız yerindeyken, nefesiniz açık ve nitekim daha rahatken bolca nefes tutma ve verme egzersizleri yapıyor olmanız çok önemli.
Nefes verme egzersizleri ile akciğerlerdeki kirli havayı daha iyi ve rahat boşaltma kapasitenizi geliştirip oksijenlenme düzeyinizi artırabilirken, nefes tutma egzersizleri ile de nefessiz kalabilme kabiliyetinizi geliştirmiş olursunuz.
Bu sayede kriz anında panikle nefes almaya çalışmak yerine nefesinizi dinginleştirip, derinleştirmiş ve hatta kısa sürede krizlerinizi yönetebilir hale gelmiş olursunuz.
Bunu nasıl ve ne kadar yapalım derseniz; önce bedeninizi tanımanız çok önemli. Ne kadar süre nefes tutabiliyorsunuz, dakikada kaç nefes alma ihtiyacı hissediyorsunuz, astım seviyeniz nedir vs. gibi detaylar önemli. Bu nedenle dinlenme anlarınızda ve nefesiniz doğal akışınızda iken nefesinizi gözlemlemenizi öneririm. Müdahale etmeden, değiştirmeye çalışmadan sadece gözlemleyin ve kendi ritminizi tanıyın.
Sonrasında ise aşağıdaki egzersizi size en uygun hali ile uygulamaya geçebilirsiniz.
Yapacağımız çalışma çok kolay;
Bir sandalyede 40 derecelik bir açı ile ( öne eğilerek ) oturarak aşağıdaki sayılarda burundan nefes alıp vermek. Bu seriyi sabah 5, öğlen 5, akşam 5 toplamda 15 tur yapabilirsiniz.
4 sayıda nefes al
8 sayı nefes tut
16 sayıda nefes ver
8 sayı nefes tut
Bu size başlangıçta zor gelir ise 2-4-8-4 olarak başlayabilirsiniz ve zamanla bu sayıları eşit (6-12-24-12... gibi) oranda artırabilirsiniz.
Bir hafta düzenli yaptığınızda nefes kapasitenizdeki değişimi görüyor olacaksınız. Tabi ki bu egzersizleri yaşamınıza adapte etmeniz ve her gün yapıyor olmanız çok daha önemli.
Nefes çalışması öncesi ve sonrası bir bardak suya niyet ederek 4 yudumda içebilirsiniz.
- Yudumda bedenime,
- Yudumda ruhuma,
- Yudumda zihnime
- Yudumda akciğerlerime şifa olsun, rabbim mucizeleri ile şifalansın diye niyet ederek ve imgelemeler yaparak içebilir ve yaşamınızdaki gelişimleri gözlemleyebilirsiniz.
Sevgiyle
Şifa olsun
Dilek TORUN
En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!